< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - luni, 21 septembrie 2009

Bolnavii aflati in stare vegetativa continua sa invete

Pacientii care au leziuni grave pe creier si care nu par a fi constienti sunt capabili sa invete, au declarat specialistii de la Universitatea Cambridge, scrie, luni, news.bbc.co.uk.

Oamenii de stiinta au facut un experiment pavlovian pe 22 de persoane in stare vegetativa persistenta. Astfel, de fiecare data cand se auzea un anumit sunet, cineva le sufla aer in ochi. Specialistii au constatat ca subiectii au invatat sa anticipeze momentul si, de fiecare data cand auzeau zgomotul, isi incordau muschii oculari, asteptand aerul care sa-i deranjeze.

Echipa de cercetatori spera ca aceste teste sa ajute la determinarea pacientilor care au sanse de recuperare. Coordonatorul studiului, Dr. Tristan Bekinschtein, a declarat ca a observat cum pacientii care nu par a fi constienti invata sa asocieze anumiti stimuli cu altii. Si asta, in doar 25 de minute, timp in care experimentul a fost repetat de aroximativ 70 de ori.

Acelasi experiment a fost facut si pe cativa pacienti aflati sub anestezie totala. Doar ca, in acest caz, indivizii nu au reactionat in nici un fel.

Potrivit unui nou articol al legislatiei britanice, referitoare la sinuciderea asistata, familiile din Regatul Unit care isi ajuta rudele grav bolnave sa se sinucida nu vor fi urmarite penal. Stirea a aparut zilele trecute in presa britanica. Indivizii vor fi urmariti penal numai daca politia are probe ca s-au implicat direct in incercarea unei persoane de a-si lua viata. Articolul de lege se afla inca in dezbateri si nu a intrat in vigoare.

UE nu are o pozitie unica privitoare la eutanasie, mergand de la interdictii drastice in Polonia si Grecia pana la permiterea ei in anumite conditii in Belgia si Olanda. Franta a adoptat in 2004 o lege prin care bolnavii incurabili au dreptul sa aleaga moartea prin oprirea ajutorului medical. In Elvetia, exista un spital unde se practica sinuciderea asistata pentru bolnavii aflati in ultima faza a unei boli incurabile, dar care au discernamant.

Sinuciderea asistata continua sa fie permisa si in statul Oregon din SUA. Aici, medicii pot sa prescrie doze letale pentru pacientii care cer sa moara.

R.P.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=39208&data=2009-09-21