< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 26 februarie 2008

SUA inarmeaza Polonia

Statele Unite ale Americii vor prezenta Poloniei propuneri de modernizare a armatei acesteia, raspunzand astfel conditiilor puse de Varsovia pentru a da unda verde proiectului privind amplasarea scutului american antiracheta, a declarat marti un responsabil polonez, informeaza AFP.

"Intr-o convorbire telefonica cu ministrul polonez al Afacerilor externe Radoslaw Sikorski, secretarul de stat american Condoleezza Rice a afirmat ca partea americana va prezenta in aceasta saptamana o oferta de modernizare a armatei poloneze", a afirmat Piotr Paszkowski, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, care nu a oferit insa niciun detaliu in legatura cu propunerile americane.

SUA doresc sa amplaseze pana in 2012 zece rachete interceptoare in Polonia si un radar ultraperformant in Cehia, pentru a impiedica o eventuala amenintare din partea Iranului impotriva teritoriului american. Varsovia a afirmat in trecut ca doreste sa poarte negocieri paralele in legatura cu un acord politic de aparare intre SUA si Polonia si cu un eventual sprijin american pentru modernizarea fortelor armate poloneze.

Polonia cere in special SUA sisteme de aparare antiracheta Patriot 3 sau THAAD, precum si un program de ajutor militar pe termen lung in valoare de 20 miliarde de dolari.

Negocierile americano-poloneze urmeaza sa se reia joi la Varsovia, iar premierul polonez Donald Tusk se va deplasa la Washington la 10 martie.

Scepticismul polonez

Chiar daca Polonia si-a manifestat scepticismul ajungerii la un acord in cadrul negocierilor purtate intre Varsovia si Washington pe tema instalararii scutului antiracheta pe teritoriul polonez, se pare ca SUA doresc accelerarea acestui proiectul fiind gata sa indeplineasca o serie de conditii impuse de partea poloneza. Seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, declara la inceputul lunii februarie ca se indoieste de semnarea unui acord privind scutul antiracheta cu ocazia vizitei pe care premierul Poloniei, Donald Tusk, o va intreprinde in luna martie la Washington, informeaza AFP.

"Nu cred ca vom fi gata sa formulam atat de repede, intr-un limbaj juridic, toate detaliile. Ma indoiesc de aceasta", a declarat Sikorski pe postul de radio national, dupa intrevederea avuta la Washington, cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice.

"Deciziile politice se iau la cel mai inalt nivel, insa acordurile cer si mai multa munca", a adaugat Sikorski.

La Washington, ministrul polonez a declarat presei ca a ajuns cu SUA "la un acord de principiu" privind cooperarea militara, in contextul unei eventuale instalari in Polonia de elemente ale scutului antiracheta.

Romania doreste sa devina parte integranta a scutului antiracheta

Romania sustine fara rezerve extinderea scutului antiracheta si doreste sa faca parte din acest proiect, in prezent tara noastra si Bulgaria fiind doar partial acoperite din punct de vedere al apararii antibalistice, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu la Praga, intr-un briefing care a avut loc dupa discutiile pe care le-a purtat cu omologul sau ceh Mirek Topolanek.

Seful Guvernului roman a afirmat ca extinderea scutului antiracheta, proiect care ar urma sa cuprinda Cehia si Polonia, "nu trebuie sa se realizeze prin ostilizarea Rusiei". In opinia sa, Rusia trebuie sa inteleaga ca poate fi un partener al NATO si al UE pentru asigurarea securitatii continentului si a celei globale.

Calin Popescu-Tariceanu a spus ca la Summit-ul NATO din acest an, care va avea loc la Bucuresti la inceputul lunii aprilie, extinderea scutului antiracheta se va afla printre temele care vor fi abordate.

"Credem ca NATO trebuie sa-si joace rolul de a asigura securitatea membrilor sai, dar si securitatea la nivel global", a fost de parere primul-ministru al Romaniei.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3901&data=2008-02-26