< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE  - vineri, 18 septembrie 2009

In timp ce Ahmadinejad califica Holocaustul drept un "mit", manifestantii care-l contesta sunt batuti

Manifestatiile de sustinere a liderului opozitiei iraniene Mir Hossein Moussavi, care au dus la violente cu partizanii regimului, s-au incheiat, potrivit unor martori oculari, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a calificat Holocaustul, intr-un discurs sustinut vineri cu ocazia zilei anuale de solidaritate cu palestinienii, drept un "mit", relateaza AFP, preluata de HotNews.ro.

"Insasi existenta acestui regim este o insulta la adresa demnitatii oamenilor", a afirmat presedintele iranian, referindu-se la Israel.

"Ei (occidentalii) au lansat mitul Holocaustului. Au mintit, si-au facut numarul si apoi i-au sustinut pe evrei. Daca pretindeti ca Holocaustul a existat in realitate, de ce nu autorizati un studiu in acest sens?", a spus el in fata manifestantilor, care strigau "Moarte Israelului" la universitatea din Teheran, cu ocazia Zilei Qods (Ierusalim).

"Pretextul oferit pentru a impune regimul sionist este o minciuna (...) o minciuna bazata pe o alegatie indoielnica, mitica, iar ocuparea Palestinei nu are nimic de-a face cu Holocaustul", a continuat el.

Ahmadinejad crede ca "regimul israelian este pe punctul de a se prabusi iar zilele sale sunt numarate. Este un regim muribund".

Ahmadinejad a fost reales in functia de presedinte al Iranului pe 12 iunie.

Sustinatorii regimului de la Teheran au atacat vineri masina in care se afla liderul opozitiei, Mir Hossein Moussavi

Manifestatiile de sustinere a liderului opozitiei iraniene Mir Hossein Moussavi, care au dus la violente cu partizanii regimului, s-au incheiat, potrivit unor martori oculari, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

Sfidand avertismentele regimului, zeci de mii de sustinatori ai opozitiei au profitat de o adunare oficiala organizata in sustinerea palestinienilor pentru a protesta fata de realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie.

"Cativa manifestanti au protestat fata de Ahmadinejad, dar s-au pierdut in uriasa multime care isi exprima solidaritatea cu palestinienii", a afirmat televiziunea publica.

Sustinatorii regimului de la Teheran au atacat vineri masina in care se afla liderul opozitiei, Mir Hossein Moussavi, obligandu-l sa paraseasca manifestatia de solidaritate cu palestinienii organizata la Teheran.

Moussavi s-a alaturat manifestantilor vineri dupa-amiaza, impreuna cu garzile de corp. Manifestantii l-au agresat initial verbal, pe Moussavi scandand: "Moarte lui Moussavi, ipocritul". Multimea furioasa s-a aruncat apoi asupra masinii liderului opozitiei iraniene, care a fost nevoit sa paraseasca manifestatia.

Zeci de mii de opozanti scandau la Teheran sloganuri in favoarea liderului opozitiei Mir Hossein Moussavi, cu ocazia unei manifestatii oficiale de solidaritate cu palestinienii. Opozantii s-au strans pe bulevardul Vali Asr, din centrul Teheranului, unde scandeaza sloganuri pro-Moussavi si cer eliberarea detinutilor. "Eliberati detinutii politici", au strigat manifestantii, batand din palme. "Nu va fie teama, suntem cu totii, impreuna", au mai scandat ei.

Un site internet reformator si martori de la fata locului au relatat ca sustinatorii opozitiei, printre care si fostul presedinte Mohammad Khatami, au fost agresati de sustinatorii regimului, iar unii dintre ei au fost arestati. Pe de alta parte, membrii militiei islamice Bassidj i-au atacat vineri si pe manifestantii reuniti la Tabriz, in nordul tarii, in timp ce fortele de ordine in civil i-au arestat, de asemenea, pe sustinatorii opozitiei. In acelasi timp, la Ispahan, in centru, Bassidj si fortele de ordine i-au batut pe sustinatorii opozitiei, mentioneaza site-ul opozitiei, Mowjcamp.com.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=39003&data=2009-09-18