< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 17 septembrie 2009

Comentariu AFP: Decizia SUA in dosarul scutului antirachet va ajuta la apropierea de Rusia

Abandonarea proiectului privind amplasarea scutului american antirachet in estul Europei va facilita apropierea Statelor Unite i a rilor aliate din NATO de Rusia, intr-un moment in care occidentalii doresc s ias din impasul afgan, iar Moscova ii poate ajuta in acest demers, comenteaz AFP, citata de NewsIn.

Oricare ar fi motivele abandonrii proiectului care irita atata de mult Moscova i incomoda in egal msur unele ri aliate, printre care Germania, dei acestea nu o spuneau deschis, interesant este faptul c anunul are loc cu o zi inainte de un discurs important al secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, privind "un nou inceput" intre NATO i Rusia. Pur conciden?, se intreab AFP. Evoluia evenimentelor seamn in orice caz cu o operaiune de seducie indreptat spre Moscova.

Nu acesta este ins principalul motiv al deciziei, precizeaz France-Presse. "Motivul principal este de ordin tehnic-bugetar i nu arat neaprat dorina de a le face pe plac ruilor", apreciaz Joseph Henrotin, de la Centrul de analiz i prognoza riscurilor internaionale (CAPRI) din Paris. "Indoielile vin din unele sectoare militare americane, care au pus sub semnul intrebrii eficiena real a sistemelor de aprare antirachet i costurile ridicate intr-o perioad de criz", adaug expertul.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38911&data=2009-09-17