< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 17 septembrie 2009

ING: BNR ar putea permite o noua cadere a leului in raport cu euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea permite o depreciere suplimentara a monedei nationale, dupa ce nu s-a inregistrat nici o corectie intre discrepantele dintre salarii si productivitate, sustin analistii ING, intr-un raport publicat joi, citat de NewsIn.

"Totusi, am vrea sa sugeram ca probabil BNR a realizat ca un leu intarit nu aduce beneficii pentru moment si, mai mult, banca centrala ar putea permite o depreciere suplimentara a leului fata de euro, deoarece nu a avut loc nici o corectie in ce priveste diferenta dintre salarii si productivitate. (...) Observatia este importanta in mod deosebit in actualul context al presiunilor legate de salarii din partea sindicatelor", se mai arata in raport.

ING a calculat ca banca centrala a cheltuit aproape 4,5 miliarde euro de la sfarsitul lui septembrie 2008 pentru a preveni miscari abrupte pe cursul de schimb. Analistii grupuluinu exclud niciposibilitatea ca BNR sa fie intervenit pe piata pentru a cumpara euro.

"Aceasta ipoteza nu trebuie exclusa, dat fiind faptul ca monedele din regiune s-au intarit in fata euro, sustinute de imbunatatirea increderii in economie la nivel global, in timp ce leul s-a depreciat. (...)Ar putea fi nevoie de o noua depreciere a leului, inainte de inceperea unei tendinte de apreciere pe termen mediu si lung, asa cum sereflecta si in prognozele noastre", sustine ING.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38893&data=2009-09-17