< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - joi, 17 septembrie 2009

"Iarba elefantului", sursa de caldura pentru suceveni

Lunca raului Suceava ar putea avea in viitorul apropiat plantatii cu ''iarba elefantului'' (Miscanthus), un combustibil eficient pentru o centrala termica pe care o societate din Austria vrea sa o construiasca in municipiul resedinta de judet.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, ca firma austriaca intentioneaza sa construiasca o centrala termica pe baza de biomasa, in municipiul Suceava. Flutur a spus ca a avut deja discutii preliminare cu reprezentantii Kelog, acestia urmand sa se intalneasca si cu primarul Sucevei, Ion Lungu.

Potrivit presedintelui CJ Suceava, in cazul realizarii investitiei, pretul gigacaloriei ar putea fi de 4 - 5 ori mai mic decat in prezent. Firma austriaca foloseste ca materie prima lemnul marunt si deseuri de natura vegetala. Totodata, centrala poate fi alimentata si cu o planta energetica numita Miscanthus sau iarba elefantului. Flutur a precizat ca planta se cultiva in luncile raurilor, iar productia este de aproximativ 20 de tone la hectar, adica echivalentul a 7 - 8 tone de combustibil lichid.

In primavara acestui an, o alta compania austriaca a pus in functiune, pe platforma industriala din Radauti, cea mai mare centrala de cogenerare electrotermica de biomasa din Romania. Centrala foloseste ca materie prima coaja de copac si alte parti neutilizabile din obtinerea de cherestea.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38865&data=2009-09-17