< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 15 septembrie 2009

UPDATE 19:02 UDMR sustine motiunea de cenzura a PNL pe legile pe care Guvernul isi asuma raspunderea

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) sustine motiunea de cenzura initiata de Partidul National Liberal privind asumarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei, a salarizarii unitare in domeniul bugetar si a restructurarii agentiilor guvernamentale, anunta surse din partid, citata de ziare.com.

Membrii Partidului National Liberal au anuntat, marti, ca boicoteaza sedinta plenului in care premierul Emil Boc anuntase ca isi va asuma raspunderea pe cele trei pachete de legi.

Liberalii, care au anuntat ca depun motiune de cenzura dupa ce premierul Boc a afirmat ca legile vor fi aprobate prin asumarea raspunderii, fara a mai trece prin Parlament, au nevoie de sprijinul UDMR pentru a depune motiunea.

Cei de la UDMR au declarat insa ca, desi sunt impotriva asumarii raspunderii, nu vor sprijini motiunea liberalilor pana cand nu vor analiza textul legilor.

Marko Bela: Vom lua o decizie in cursul zilei de marti privind motiunea de cenzura, sunt nemultumiri

Presedintele UDMR, Marko Bela, declarase, anterior, la finalul sedintei grupurilor parlamentare reunite ale Uniunii, ca o decizie finala privind sustinerea unei motiuni de cenzura va fi luata in cursul dupa-amiezei, Legea Educatiei abia ajungand la Parlament, ''dar exista nemultumiri pe cele trei proiecte'', informeaza NewsIn.

Marko a afirmat ca, in sedinta grupurilor parlamentare reunite, nu s-a luat o decizie privind sustinerea unei motiuni de cenzura, subliniind ca abia s-a reusit studierea "superficiala" a textelor Legii reorganizarii institutiilor si a Legii salarizarii unitare, in timp ce Legea Educatiei, in varianta finala, abia le-a intrat in posesie.

"Am incercat sa conturam alternativele si dupa-masa, dupa ce vedem si textele, ne vom intalni pentru scurt timp si luam decizia in legatura cu motiunea de cenzura", a declarat Marko, precizand ca din informatiile pe care le detine, amendamentele UDMR pe educatie nu au fost adoptate. Liderul Uniunii a adaugat ca in cursul zilei de marti se va da un raspuns clar PNL cu privire la semnarea motiunii de cenzura.

"Sunt nemultumiri si legate si de problema salarizarii, si a agentiilor, sa vedem", a mai afirmat Marko.

Surse din UDMR au precizat ca sunt 90% sanse ca parlamentarii Uniunii sa semneze o motiune de cenzura, macar pe Legea Educatiei.

In ceea ce priveste participarea la sedinta de angajare a raspunderii, presedintele Uniunii a mentionat ca nu s-a luat decizia de a parasi sala, astfel ca parlamentarii UDMR vor fi prezenti in sala.

Declaratiile lui Marko au fost facute cu cateva minute inaintea inceperii sedintei comune a celor doua camere ale Parlamentului, in care Cabinetul Boc isi va angaja raspunderea pe Legea educatiei, pe Legea salarizarii unitare si pe Legea privind reorganizarea autoritatilor si institutiilor publice.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38636&data=2009-09-15