< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - luni, 14 septembrie 2009

Breb, orasul maramuresan unde Printul Charles este vecin cu un fotograf britanic venit sa caute "raiul pe Pamant"

Prinul Charles i un paparazzo sunt vecini la Breb, in Maramure, un sat "care este aproape medieval", cu crue i case de lemn, relateaz Daily Mail in ediia sa electronic, preluata de NewsIn.

Prinul Charles are dou case de lemn in acest sat, iar fotograful Duncan Ridgley s-a mutat impreun cu familia, in urm cu cinci ani, in aceast localitate izolat.

"Am ales Maramure dup cinci luni de cltorit in Balcani", a declarat Ridgely pentru cotidianul britanic. "Nu este nici-o crim, iar oamenii sunt prietenoi i nu au o problem cu strinii. Este cu adevrat ultima cultur rural din Europa", crede el.

Dar cumprarea unei case in acest sat nu este uoar, avertizeaz fotograful, subliniind c nu se dau anunuri cu proprietile disponibile. Pentru a putea achiziiona o locuin, cumprtorul trebuie mai intai s identifice locul ideal, apoi s intrebe in sat despre proprieti care sunt de vanzare, s vorbeasc puin limba i s fie dispus s negocieze.

"Nimic nu are pre. Nici mcar un sac cu ciment. i nimic nu este de vanzare, dar totul este de vanzare. Dac vrei ceva, stai in prag pan cand apare brbatul casei i faci afaceri", explic Ridgley. Dar procesul poate fi indelungat, pentru c trebuie stabilit cine este proprietarul - de obicei un str-strbunic mort de mult timp - i obinut o decizie in instana pentru schimbarea numelui proprietarului, potrivit fotografului. Totul poate dura un an, in funcie de eventualele obiecii ale membrilor familiei.

Ins niciuna dintre aceste bariere nu a fost de nedepit pentru Ridgely, un brbat care in urm cu cinci a decis s caute, impreun cu familia sa, "raiul pe Pmant" i s inceap o via nou.

Timp de jumtate de an, familia Ridgley locuiete in acest mic sat, iar restul timpului il petrece intr-o alt locuin din Egipt.

La randul su, prinul Charles deine dou case de lemn in Breb, unde a venit in 2004, i alte dou mai in sud, in satele Malancrav i Viscri.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38564&data=2009-09-14