< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - luni, 14 septembrie 2009

Batalia pentru nominalizarea comisarului pentru agricultura: Franta si Polonia ne sustin, presa austriaca isi sustine contracandidatul lui Ciolos

In vreme ce Franta si Polonia au anuntat ca sustin Romania pentru postul de comisar pentru agricultura, iar daneza Mariann Fischer Boel a informat Comisia Europeana ca doreste sa paraseasca functia la sfarsitul mandatului, presa austriaca il critica pe Dacian Ciolos si-si lauda candidatul, pe... austriacul Wilhelm Molterer, recunoscand ca e totusi controversat.

Franta sustine Romania pentru postul de comisar pentru agricultura in viitoarea Comisie Europeana, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, informeaza France Presse, preluata de Agerpres.

"Franta este favorabila candidaturii Romaniei" la postul de comisar pentru Agricultura, a anuntat Lellouche, cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), care se desfasoara luni si marti la Bruxelles.

Si Polonia va sustine Romania pentru obtinerea postului de comisar pentru Agricultura. Ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, a declarat ca Polonia va sustine Romania pentru obtinerea postului de comisar pentru agricultura in componenta viitorului Executiv comunitar, dupa cum informa pe 12 septembrie Antena 3. Oficialul de la Varsovia a adaugat are indoieli ca in Romania ar exista un consens in ceea ce priveste nominalizarea lui Dacian Ciolos drept candidat din partea Romaniei.

Actualul comisar european pentru Agricultura nu va candida la o functie in noua Comisie Europeana

Comisarul danez pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, nu va candida la o functie in noua Comisie Europeana, care urmeaza sa fie desemnata in noiembrie, a informat luni cabinetul premierului danez, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

Saptamina trecuta, Boel, in varsta de 66 de ani, l-a informat pe premierul danez Lars Loekke Rasmussen, precum si pe presedintele CE, Jose Manuel Barroso, ca "doreste sa plece din functia sa din Comisie la incheierea mandatului".

"Am petrecut cinci ani pasionanti in Comisie,plini de incercarisiin planul activitatii", a spus ea duminica, justificandu-sidecizia prin faptul ca vrea sa se ocupe mai mult de proprietatea sa agricola si de nepoti.

Ea a respins speculatiile potrivit carora va pleca din CE in urma presiunii mai multor state, critice fata de politica sa agricola.

"Nu cred ca Frantei ii va pareafoarte rauca nu voi continua in Comisie. Francezii cred ca sunt dura dincolo de orice limite", a spus Boel in ziarul danez Jyllands-Posten.

Presa austriaca este sceptica in legatura cu "greutatea" lui Ciolos in domeniul agriculturii

Dupa anuntul actualului comisar al Agriculturii, Mariann Fischer Boel, ca nu va mai candida, portalul austriac Agrarheute.com scrie despre cei doi potentiali urmasi ai acesteia, austriacul Wilhelm Molterer si romanul Dacian Ciolos, care insa in cercurile UE "nu ar fi considerat o figura cu greutate" in domeniu, informeaza NewsIn.

Portalul austriac de specialitate Agrarheute.com scrie intr-un material denumit "Doi candidati pentru postul de comisar UE pe agricultura: Ce vor Wilhelm Molterer si Dacian Ciolos?"ca dupa anuntul lui Mariann Fischer Boel ca nu se mai inscrie pentru un nou post de comisar european pentru agricultura, dezbaterea privind urmasul acesteia se va concentra asupra a doua personalitati: austriacul Wilhelm Molterer si romanul Dacian Ciolos.

Agrarheute considera ca sigura optiunea Romaniei pentru postul de comisar pe Agricultura. "Dacian Ciolos va candida pentru postul de comisar european pe agricultura. Inca de la inceputul lunii septembrie liderii guvernamentali de la Bucuresti si-au exprimat optiunea pentru acest portofoliu. Ar urma sa fie trimisa o scrisoare oficiala catre presedintele CE, Jose Manuel Barroso", scrie portalul.

In text se mentioneaza faptul ca inginerul agronom Dacian Ciolos a fost la sfarsitul lui 2007, pentru scurt timp, ministru al Agriculturii, ca acesta este casatorit cu o frantuzoaica, dar ca in cercurile UE "nu ar fi tratat tocmai ca o figura cu greutate in domeniul politicilor agrare". Cu toate acestea, Agrarheute mentioneaza ca Romania ar avea traditie in acest domeniu, fiind timp de multi ani supranumita granarul Europei.

Agrarheute mai semnaleazaun alt aspect ca fiind problematic. "Candidatura lui Dacian Ciolos anuntata inca de la inceputul lui septembrie a venit si neobisnuit de devreme, mai ales in conditiile in care actualul comisarul pe agricultura, Mariann Fischer Boel, anuntase ca va lua o decizie cu privire la candidatura sa abia dupa 13 septembrie", comenteaza portalul.

Pe de alta parte, scrie portalul austriac, Wilhelm Molterer "a fost din ianuarie 2007 pana in decembrie 2008 vicecancelar al Austriei si ministru de Finante si este un specialist in politici agrare. El si-a petrecut copilaria la o ferma, iar dupa un studiu axat pe economie sociala a lucrat la Uniunea taranilor, unde a si fost director din 1989 pana in 1993".

Politicianul VP si-a inceput cariera politica la nivel local, el fiind din 1987 secretar de cabinet al ministrului agriculturii Josef Riegler si apoi al ministrului Franz Fischler, care ulterior a si devenit comisar european. Din 1994 pana in 2003 a fost ministru al Agriculturii.

Totusi, atrage atentia portalul, la Viena candidatura lui Molterer este destul controversata. Chiar daca partidul de coalitie SP a cedat partenerului VP decizia privind comisarul european, se pare ca numele politicianului Wilhelm Molterer nu ar fi chiar foarte curat, acesta fiind implicat in falimentul unei banci.

In plus, in ceea ce priveste aprecierile de la Bruxelles, Agrarheute atrage atentia ca "poate fi citit numai in stele" daca Austria va primi portofoliul agriculturii si aminteste ca Franta sprijina Romania in acest sens.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38558&data=2009-09-14