Un nou virus, de origine necunoscuta, comparabil cu Ebola si care provoaca febra hemoragica mortala in 80% din cazuri, a fost descoperit in 2008 in Africa de Sud, potrivit unui studiu prezentat pe 13 septembrie. Prima persoana infectata a fost un ghid din Zimbabwe. Persoana a fost transportata cu avionul intr-un spital din Johannesburg, in septembrie 2008, unde starea acesteia s-a agravat, a explicat medicul Nivesh Sewlall la o conferinta anuala din San Francisco. Prima pacienta a murit, ca si trei angajati ai spitalului respectiv, care au ingrijit-o, informeaza Realitatea Tv.
O infirmiera infectata de acest virus, numit Lujo, a supravietuit gratie unor tratamente-soc, printre care un antiviral folosit impotriva hepatitei C si B. Insa recuperarea a durat aproape un an, a precizat medicul de la Universitatea din Johannesburg, care a ingrijit persoane infectate cu virusul Lujo. Primele simptome sunt febra, dureri musculare, eruptii la nivelul pielii, urmate de diaree si cedarea unor organe, mai ales a ficatului. Modul in care se transmite virusul nu a fost inca aflat, dar autorii studiului cred ca transmiterea se face prin contact cu sange sau secretii. Virusul nu se transmite pe calea aerului, pentru ca mai multe persoane care se aflau in aceeasi camera cu bolnava nu au fost infectate. Originea infectarii primului bolnav nu este cunoscuta. Virusii aflati la originea altor boli de acest gen, ca Ebola, aparuta in 1976 in Zair si Sudan, sau Marburg, descrisa pentru prima data in Europa in 1967, tin de gupul Filovirus.
Cele mai periculoase boli
O lista a celor mai periculoase boli care ameninta intreaga lume a fost intocmita de site-ul foreignpolicy.com Pe primul loc este holera, o boala infectioasa bacteriana foarte grava, care afecteaza in mod deosebit intestinul subtire. Boala se manifesta prin tulburari digestive precum diaree grava, voma excesiva care duc la o deshidratare rapida a bolnavului prin pierdere de electroliti, adica substantele minerale. Holera determina alterarea profunda a starii generale si evolutia severa spre mortalitate in 50-80% din cazurile netratate, atat la copii, cat si la adulti. Boala se manifesta global din 1961, iar maladia este endemica in multe parti ale Africii, sudul Asiei si America latina. In 2006, rata infectiilor a sarit cu 96%. Cercetatorii au stabilit ca cresterea cazurilor de imbolnavire si a severitatii acestora este cauzata de suprapopulare in zone cu instalatii sanitare insuficiente. Holera a reizbucnit in august 2008 si a infectat mai bine de 96 de mii de persoane in Zimbabwe, rezultand 4.200 de morti. Lipsa de apa si instalatiile sanitare precare din aceasta tara au inrautatit mult situatia. In ultimele luni, cazurile s-au imputinat, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca, in august 2009, se asteapta ca maladia sa rabufneasca din nou.
Pe locul doi se situeaza meningita, o infectie a membranelor "meningele" care invelesc creierul si maduva spinarii si uneori si a lichidului cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii. Meningita consta in inflamarea foitelor meningeale ale creierului si, in unele cazuri, si ale maduvei spinarii, aparand meningita spinala. Daca aceasta nu este tratata rapid, poate duce la moarte. Cazuri de meningita apar frecvent in Africa sub-sahariana. Ultimul focar de infectie a fost extrem de sever in Nigeria, Niger si Ciad. Astfel, de la inceputul lui 2009, meningita a omorat mai bine de 1.900 de oameni in trei tari, 1.500 fiind doar in Nigeria. Peste 56.000 de cazuri au fost raportate de la cea mai grava infectie din 1996, cand au murit mai bine de 25.000 de persoane. In Chad, unde medicamentele pentru meningita sunt foarte greu de gasit, una din 10 persoane infectate cu aceasta maladie moare.
SIDA, boala secolului
SIDA este o afectiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infectii oportuniste, neoplasme, disfunctii neurologice si o mare varietate de alte sindromuri. Infectia cu HIV este ireversibila, medicii reusind doar sa intarzie aparitia bolii prin administrare de medicamente. SIDA a omorat circa 25 milioane de persoane din intreaga lume din anul 1981. 33 milioane de persoane din intreaga lume traiesc acum cu virusul HIV, 22 milioane dintre acestea fiind in Africa sub-sahariana. In China, in primele noua luni ale lui 2008, SIDA a ucis 7.000 de oameni, devenind treptat cea mai mortala infectie din aceasta tara. Mai grav, modul in care infectia creste este extrem de ingrijorator.
Ebola, din Africa in SUA
Febra Dengue este o boala extrem de comuna in multe tari tropicale, mai ales cele din America de Sud, Africa subsahariana, India si Asia de Sud-Est. Boala este cauzata de un virus care este transmis de tantarii din specia numita Aedes. Astfel, dupa 1-2 zile de incubatie, boala se manifesta prin febra foarte mare, dureri la nivelul articulatiilor si pete rosiatice la nivelul pielii. Acestea duc la febra si hemoragii mortale. 50 de milioane de persoane sunt infectate anual cu acest virus. Maladia a reizbucnit ingrijorator in acest an in Bolivia: a infectat 50.000 de persoane. Alti 20.000 de oameni au fost afectati in Argentina, iar in Australia 1.000 de persoane, si a ucis sute de oameni.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38475&data=2009-09-14