< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 29 martie 2007

Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana

Mult asteptatul anunt privind formula restructurata a Cabinetului Tariceanu se lasa inca asteptat. Vicepresedintele liberal, Ludovic Orban, a afirmat astazi ca seful Executivului va comunica noua sa echipa "peste o saptamana sau chiar doua", amanarea fiind motivata de faptul ca e nevoie de o pregatire temeinica a unui asemenea demers. Totodata, liberalul a exclus posibilitatea unei continuitati la nivelui Coalitiei. In acest timp, democratii, prin vocea lui Cezar Preda, au spus ca se asteapta ca formula restructurata a Guvernului sa fie comunicata chiar maine. "Tariceanu va decide componenta Guvernului si in functie de aceasta vom merge mai departe", a adaugat Radu Berceanu, precizand ca sunt pregatiti pentru orice posibilitate. Contrar asteptarilor opiniei publice si a mass-media, subiectul restructurarii guvernamentale nu a fost nici macar mentionat in cadrul sedintei de Guvern de ieri, ceea ce face ca supozitiile si scenariile sa continue.

Orban: Restructurarea, peste o saptamana sau doua

Vicepresedintele liberal a declarat ca unul dintre motivele amanarii il constituie faptul ca restructurarea trebuie sa fie una "de profunzime", care presupune atat simplificarea administratiei centrale, cat si finalizarea strategiei postaderare la structurile Uniunii Europene.

"Este posibil ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa se prezinte saptamana viitoare sau cealalta in fata Parlamentului cu o propunere de guvern restructurat", a declarat Orban. El a spus ca restructurarea guvernului ar trebui sa afecteze "nu doar ministerele, ci si toate celelalte structuri ale administratiei centrale", a afirmat Orban.

In ceea ce priveste o eventuala colaborare cu Partidul Democrat, Ludovic Orban a opinat ca aceasta posibilitate a fost eliminata automat in momentul in care democratii "si-au facut bagajele". "O conditie minima ca proiectul Aliantei sa fi mers mai departe ar fi fost ca macar un ministru democrat sa isi fi dat demisia din cabinetul Tariceanu", a incheiat Orban.

C.Preda: Formula restransa va fi comunicata maine

Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a precizat intr-o interventie in direct la Realitatea TV, ca premierul ar putea prezenta o noua formula guvernamentala, fara PD, doar cu PNL si UDMR chiar maine.

Conducerea PD a solicitat tuturor secretarilor democrati din Guvern sa isi depuna demisiile in alb, in perspectiva in care premierul Calin Popescu Tariceanu va decide restructurarea Executivului prin demiterea ministrilor democrati. Adriean Videanu a confirmat ca toti secretarii de stat democrati au dat curs solicitarii si si-au depus deja demisiile in alb, conform Antena3.

Berceanu: PD este "deschis" oricarei formule venite de la PNL, decizia ii apartine lui Tariceanu

"PD este deschis oricarei formule venite din partea PNL, atat unei propuneri de reluare a discutiilor pentru intarirea Aliantei D.A., cat si uneia privind incetarea activitatii Aliantei", a afirmat Radu Berceanu, adaugand ca singurul in masura sa ia o decizie este seful Executivului.

"Tariceanu va decide componenta Guvernului si in functie de ea vom merge mai departe", a adaugat Berceanu, adaugand ca democratii nu ar vrea "ceva in mod deosebit" si au planuri si pentru o varianta si pentru alta.

T.Corlatean: Nu stim inca daca vom sustine un guvern PNL-UDMR

Principalul partid de opozitie, PSD, forteaza mana premierului, astfel incat acesta sa vina in Parlament cu un nou guvern cel mai tarziu saptamana viitoare.

Social democratul Titus Corlatean a declarat astazi, in emisiunea "Fabrica", de la RealitateaTV, ca partidul sau "nu are cum sa sustina un guvern PNL-PD", si ca pana in acest moment "nu se stie daca va sustine un guvern PNL-UDMR".

REACTII LA CALD

Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:

"Discutiile privind restructurarea se prelungesc pentru ca, pana acum, nu se poate spune ca au avut loc intr-un cadru organizat, oficial. Amanarea poate fi explicata prin existenta unei organigrame care trebuie respectata, in sensul ca orice proiect are nevoie de validare din partea conducerii partidului, respectiv a PNL. La randul sau partidul trebuie sa se intalneasca cu aliatii, Partidul Democrat, si abia apoi Parlamentul poate fi anuntat in legatura cu restructurarea Cabinetului Tariceanu".

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=382&data=2007-03-29