< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - miercuri, 20 februarie 2008

Creierul uman - noul mouse pentru jocurile pe calculator

Pasionatii de jocuri video si-ar putea folosi in cateva luni gandurile pe post de mouse pentru a controla caracterele pixelate din spatele ecranului. Compania Emotiv a lansat o casca revolutionara care ''citeste'' undele cerebrale, personajele de pe ecran putand fi dirijate fara tastatura sau joystick.

''Este prima casca de acest tip care nu are nevoie de un tehnician pentru calibrare si nici de zeci de electrozi lipiti pe cap'', spune Tan Le, presedintele Emotiv.

Dispozitivul permite jucatorilor sa mute obiecte pe ecran fara sa atinga o tastatura sau joystick, sa faca personajul din joc sa zambeasca sau sa faca cu ochiul. Casca este suficient de fin proiectata pentru a distinge intre comenzile mentale de ridicare, impingere, tragere sau rostogolire a obiectelor, sustine Emotiv.

Casca va fi conectata la trei programe: o aplicatie Expressiv ce identifica expresiile faciale ale utilizatorului, o aplicatie Affectiv ce masoara starile emotionale ale jucatorului si o aplicatie Cognitiv ce masoara gandurile constiente ale jucatorulului in privinta mutarii obiectelor virtuale.

Emotiv isi adreseaza tehnologia oricarui gamer, insa planurile lor sunt mai ambitioase. ''Incercam sa o adaptam in viitor pentru medicina, securitate, cercetare de piata, design sau televiziune interactiva. Aceasta tehnologie apare mult prea devreme pentru ca noi sa-i putem potenta integral posibilitatile'', sustine presedintele companiei.

Casca va fi disponibila in urmatoarele luni, la pretul de 299 de dolari.

Ramane de vazut in ce masura creatorii de jocuri vor adopta noua tehnologie.

A. Enculescu

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3724&data=2008-02-20