< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - luni, 10 august 2009

Papusa ruseasca Matriosca, folosita de japonezi pentru a alunga spiritele rele

Matriosca, papusa ruseasca renumita in lumea intreaga si-a schimbat infatisarea. Fabrica din orasul Semyoov, regiunea Nizhniy Novgorod, Rusia, una dintre companiile care produce papusile, a inceput sa decoreze matrioscile cu cranii, in loc de fete umane, vesele, noteaza "Pravda". Acum, se pare ca aceste suveniruri rusesti sunt la mare cautare. Si asta cu atat mai mult cu cat ele sunt in prezent comercializate in Japonia, unde sunt folosite pentru exorcizarea spiritelor rele.

Din cauza crizei, cererea de matriosce pe piata din Rusia a scazut cu 70%. Cu toate astea, conducerea fabricii a reusit sa gaseasca o modalitate de a iesi din situatia financiara dificila: lucrand pentru export, cu precadere pentru Japonia. Clientii din Tara Soarelui Rasare au comandat papusi rusesti. Un studio de design japonez a cerut o serie de matriosce cu figuri de cranii umane. Schita suvenirului "creativ" a fost facuta de o companie japoneza, ce produce haine, incaltaminte si accesorii.

Cei din Tara Soarelui Rasare au credinta ca aceste papusi pot speria spiritele rele, de aceea compania va oferi fiecarui angajat o astfel de matriosca. Recent, o alta firma japoneza a comandat o alta serie de matriosce pictate ca niste testoase. Fiecare papusa ruseasca are nu mai putin de 25 de broaste testoase mai mici, una in interiorul alteia. Clientul este o companie importanta de televiziune, ce a produs, timp de 25 de ani, un serial de desene animate despre Testoasele Ninja. Pentru straini, matriosca este inca un suvenir exotic. Deocamdata, nici o companie ruseasca nu s-a hotarat sa comande una atat de neobisnuita, mai noteaza sursa citata.

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=35775&data=2009-08-10