< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - vineri, 15 februarie 2008

CSAT a adoptat Conceptia de securitate a summitului NATO 2008 si a analizat evolutiile din Kosovo

CSAT a adoptat, in sedinta de vineri, Conceptia de securitate a summitului NATO 2008, membrii Consiliului analizand totodata agenda politica a evenimentului, dar si evolutiile legate de provincia Kosovo.

Potrivit unui comunicat remis NewsIn de Administratia Prezidentiala, CSAT a adoptat Conceptia de securitate a summitului NATO 2008 - document care stabileste masurile si procedurile de securitate care se vor lua pe timpul reuniunii, in contextul in care membrii Consiliului au evaluat stadiul pregatirilor, precum si riscurile care pot aparea in perioada de pregatire si desfasurare a summitului.

De asemenea, in cadrul sedintei au fost analizate evolutiile legate de provincia Kosovo.

"in cadrul sedintei a fost facuta o evaluare a agendei politice a reuniunii, in special a unor domenii prioritare, precum situatia din Afganistan, extinderea NATO, securitatea energetica si cibernetica, relatia Aliantei cu tarile partenere. A fost reiterata pozitia Romaniei de sustinere a extinderii cuprinzatoare a Aliantei, cu toate cele trei state din Balcani - Croatia, Macedonia si Albania, precum si acordarea statutului Membership Action Plan pentru Ucraina si Georgia", se mai arata in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, Romania "considera ca fiind extrem de importanta adoptarea in cadrul summitului, a unor decizii referitoare la definirea si exercitarea rolului NATO in asigurarea securitatii energetice si cibernetice".

La sedinta CSAT de vineri au participat, pe langa membrii Consiliului, in calitate de invitati, directorul Serviciului de Protectie si Paza, general maior Lucian Pahontu, Maria Ciobanu, consilier de stat in cadrul Departamentului de Relatii Internationale al Administratiei Prezidentiale, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Victor Micula si ambasadorul Romaniei la Misiunea Permanenta la NATO, Sorin Ducaru.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3527&data=2008-02-15