< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - vineri, 15 februarie 2008

Norica Nicolai il da in judecata pe Traian Basescu

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a anuntat, vineri, ca se va adresa instantei judecatoresti impotriva presedintelui Traian Basescu, potrivit Antena 3. Vicepresedintele PNL il acuza pe seful statului ca i-a obstructionat dreptul constitutional fundamental de a accede intr-o functie publica. Decizia vine la cateva ore dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea in cazul sau.

In urma cu o saptamana, Curtea Constitutionala a dat verdictul in cazul sesizarii Guvernului fata de refuzul presedintelui Traian Basescu de a o numi pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei: seful statului are dreptul sa refuze - o singura data si motivat - propunerea premierului la sefia unui minister.

Dezbaterile pe acest subiect au inceput in ianuarie, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a propus-o pe Norica Nicolai la ministerul Justitiei, in urma demisiei fostului ministru Tudor Chiuariu. Basescu i-a cerut premierului sa faca o alta nominalizare. A urmat o serie de scrisori prin care Basescu il invita la discutii pe Tariceanu, soldate cu refuzul premierului de a negocia numirea Noricai Nicolai. Totul a culminat cu declaratia de la Cotroceni, in care Basescu a precizat ca nu o va numi niciodata pe Nicolai la Justitie, motivandu-si decizia prin dosarul de cadre al senatorului liberal.

In acesta se regaseste sanctiunea primita de Norica Nicolai in 1987, pe vremea cand era procuror la Procuratura locala Oltenita. Nicolai ar fi instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata ar fi fost condamnata si incarcerata. Cel de-al doilea caz se refera la infierea unui copil de catre un cetatean strain pe care Norica Nicolai l-a reprezentat in instanta.

A.V.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3526&data=2008-02-15