< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - vineri, 15 februarie 2008

Mortii aduc bani frumosi traficantilor de pe piata neagra

Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati

Vestit pentru metoda unica de conservare a trupurilor, "Doctorul Moarte" spune ca a renuntat la "importurile" din China

Medicul german Gunther von Hagens, cunoscut in intreaga lume drept "Doctorul Moarte", datorita metodei sale unice de conservare a trupului uman, sustine ca a renuntat sa foloseasca cadavre din China, pe motiv ca unele dintre acestea ar putea proveni de la prizonieri chinezi executati. Exponatele sale plastifiate, expuse in peste 30 de orase din lume, i-au adus incasari de milioane de dolari. Fie ca sunt conservate fara tegument sau fara toate organele interne, corpurile socheaza prin pozitionarea lor in diverite ipostaze: jucand poker, stand in fata unei table de sah sau aruncand o minge de fotbal.

Intr-un interviu pentru postul de televiziune ABC, germanul marturiseste ca s-a decis sa nu mai prelucreze trupurile provenite din China. El sustine ca a descoperit ca, in ultima perioada, s-a dezvoltat o adevarata piata neagra a cadavrelor. Traficantii se ofera sa faca rost de corpuri care ar apartine, de fapt, unor prizonieri chinezi, care au murit executati. Corpurile lor sunt exportate atat in Statele Unite, cat si in Europa. Acest lucru se intampla in ciuda legii speciale emise de autoritatile de la Beijing, care interzice exportul de corpuri umane in scop comercial. Medicul sustine ca a fost nevoit sa arda mai multe astfel de corpuri, pe care a descoperit rani care faceau trimitere la o moarte prin executie. "In nici un caz nu se mai pune problema sa lucrez cu indivizi care provin din aceasta tara", spune medicul, care adauga ca va avea de a face doar cu animale care provin din aceasta zona.

Von Hagens insista ca operele sale, expuse in prezent in State, la Baltimore, Milwaukee si in cateva orase din Europa, provin de la donatori care si-au dat acordul ca parti din corpul lor sa fie expuse public. "Donatorii stiu exact despre ce initiativa este vorba, inainte sa isi dea acordul", mai spune acesta. La randul lor, autoritatile din China au declarat ca vor declansa o ancheta care sa verifice afirmatiile lui Gunther von Hagens.

Doctorul Moarte sustine ca a inventat procesul de plastifiere a cadavrelor inca din 1975, cu scopul de a conserva cadavre, cu scop exclusiv pedagogic. In acelasi an, si-a deschis prima expozitie in Tokyo. De atunci a obtinut milioane de dolari, cu prezentari in toate colturile lumii. Dr. Death a iscat pentru prima oara controverse in 2002, cand a efectuat prima autopsie publica in Marea Britanie dupa 170 de ani. Nu mai putin de 25 de milioane de persoane au vizitat, in ultimii zece ani, expozitiile "Doctorului Moarte", intitulate sugestiv "Lumi ale corpurilor", din Europa, Asia sau America de Nord. Acestea au fost fie admirate, fie contestate. Corpurile plastifiate expuse au iscat si intense controverse din partea organizatiilor religioase sau a oamenilor simpli, pe motiv ca nu ar avea respect pentru viata celor care au trait. "Pielea e jupuita, diferite organe sunt expuse in asa fel incal cineva sa obtina de pe urma acestui spectacol macabru milioane de dolari", sustin contestatarii.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3522&data=2008-02-15