< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - vineri, 15 februarie 2008

Moartea temporara, senzatia suprema

Cel putin 82 de tineri americani au murit, din 1995 si pana in prezent, angajandu-se in asa-numitul joc al strangularii, in care experimenteaza o stare temporara de fericire prin intreruperea oxigenarii creierului, informeaza Reuters, citand oficiali ai sanatatii.

Reprezentantii Centrului pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor din SUA au aratat, intr-un raport, ca un numar necunoscut de tineri, majoritatea baieti, iau parte la aceasta practica in care se stranguleaza, cu mainile sau cu o sfoara, sau sunt strangulati de alta persoana.

"Ei spera sa ajunga la o stare de relaxare si reverie, dupa cum au descris-o ei insisi", a declarat Robin Toblin de la Centrul National pentru Prevenirea si Controlul Ranilor, cel care a condus raportul.

Raportul lansat de Centru este primul efort la nivel national de a stabili impactul acestui joc, din cauza caruia au murit mai multe de 82 de tineri cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani, din 1995 pana in 2007.

Centrul precizeaza, insa, ca acest raport subestimeaza adevaratele dimensiuni ale problemei si ca se bazeaza pe ajutorul mass-media pentru a ajunge la cifra reala a mortilor.

Baietii sunt responsabili de 87 la suta dintre decese, in 31 de state americane, cele mai multe inregistrandu-se la copii intre 11 si 16 ani.

Centrul a identificat 22 de decese in 2005, 35 in 2006 si noua in 2007.

Reportul descrie doua dintre aceste decese, unul petrecut in aprilie 2005 si celalalt in februarie 2006, in care un baiat si o fata, ambii de 13 ani, au fost gasiti morti prin strangulare, respectiv spanzurare, de parintii lor.

Tinerii incearca sa atinga starea de euforie cauzata de hipoxia cerebrala, sau intreruperea circuitului oxigenului catre creier, spun reprezentantii Centrului pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor.

"Jocurile" care sfideaza moartea

Jocul mai este cunoscut si sub numele de "jocul lesinului", "jocul esarfei" sau "maimuta spatiala".

"Am ales sa lansam acest raport, deoarece noi consideram ca este important ca parintii, profesorii si oficialii din domeniul sanatatii sa fie la curent cu acest fenomen, pentru a putea repera anumite semnale ingrijoratoare", a spus Toblin.

Decesul sau leziunile grave pot surveni in acest joc, daca strangularea este prelungita.

Daca nu se ajunge la deces, victima poate suferi un atac cerebral sau de apoplexie, hemoragii la ochi sau contuzii si leziuni de la caderea in urma lesinului.Centrul sustine ca tinerii iau cunostinta de aceste practici de la prietenii lor sau din clipuri pe internet.

Reprezentantii Centrului au exclus din raport decesele provocate prin "asfixiere autoerotica" - strangularea propriei persoane in timpul stimularii sexuale - si sinuciderile.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3514&data=2008-02-15