< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - vineri, 15 februarie 2008

"Ocean Breeze" valoreaza 24 de milioane de euro

Iahtul lui Saddam Hussein este de vanzare

E dotat cu heliport, sistem de aparare antiracheta, moschee, clinica cu sala de operatii, minisubmarin si dormitoare de lux

Iahtul fostului dictator irakian, Saddam Hussein, a fost depistat de curind la Nisa, unde era pus in vinzare de proprietari necunoscuti. Este vorba despre o ambarcatiune cu o lungime de 82 de metri, evaluata la 24 de milioane de euro, cu propriul heliport, rampa de lansare pentru un minisubmarin cu iesire secreta pentru o fuga inopinata a dictatorului, sistem de aparare antiaeriana cu rachete, o clinica dotata inclusiv cu sala de operatii, moschee, dormitoare pentru 42 de persoane.

Iahtul, ce poarta acum numele "Ocean Breeze", se numea pe vremea dictatorului "Qadisiyah Saddam" si este pus in vanzare de o firma-paravan din Insulele Cayman, in numele unor persoane necunoscute, relateaza cotidianul britanic &#8220;The Independent&#8221;.

Firma care vinde iahtul nu a mentionat nimic in anuntul de vanzare ca aceasta ambarcatiune i-ar fi apartinut fostului presedinte. Guvernul irakian, in cautarea miliardelor ascunse ale lui Saddam, a reusit sa dea insa de urma iahtului si sa inghete, prin intermediul unui tribunal francez, vanzarea sa pana la identificarea proprietarilor. Avocatul guvernului irakian crede insa ca in spatele firmei care vinde iahtul se afla membri ai familiei lui Saddam Hussein. Bagdadul incearca sa dea de urma averii acumulate de dictator, estimata undeva la 100 de miliarde de dolari si ascunsa in strainatate, in diverse conturi secrete.

A.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3511&data=2008-02-15