< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - vineri, 15 februarie 2008

La 30 de ani de cand James Bond facea furori cu un automobil care mergea sub apa

A aparut prima masina subacvatica

Designerul elvetian spune ca nu isi vinde deocamdata creatia

Inca din 1977, cand Roger Moore, interpretul lui James Bond, plonja in apa cu masina pentru a scapa de un urmaritor, elvetianul Frank Rinderknecht a visat sa-si creeze propria lui masina subacvatica. Visul sau a devenit realitate, joi, cand designer-ul a lansat pe piata sQuba, prima masina care merge atat pe pamant, pe apa, cat si... pe sub apa. "Timp de 30 de ani am incercat sa-mi imaginez o masina, care sa zboare sub apa. Acum am transformat acest vis in realitate", a declarat Rinderknecht, citat de "Daily Mail".

Masina, decapotabila, a fost creata dupa modelul de sasiu al unui Lotus. Vopsita in alb-perla, bijuteria marina are o tapiterie imitatie de piele de rechin. Cand este condusa pe apa, pluteste si poate fi manevrata asemenea unei ambarcatiuni clasice. Se deplaseaza cu ajutorul a doua elice, amplasate de o parte si de alta a placutei de inmatriculare din spate. In momentul in care un pasager deschide una dintre usi, masina se scufunda. Sub apa, una dintre cele trei baterii cu care este echipat vehiculul isi trage energie din apa, pe care o elimina apoi, prin doua ventilatoare laterale. Cu ajutorul celor doua motoare, montate pe lateral, masina poate fi directionata sus/jos sau stanga/drapta.

Masina subacvatica nu este de vanzare. Pentru constructia ei , elvetianul a investit circa 750.000 de lire sterline. Se scufunda la maxim 10 m adancime, "inoata" cu 2 mph si poti sta sub apa maxim 90 de minute, timp in care pasagerii respira cu ajutorul unor tuburi de oxigen amplasate in spatele scaunelor. Cat despre viteza vehiculului-submarin, creatorul sau sustine ca pe uscat ajunge la 75 mph, iar pe apa 4 mph.

sQuba va fi expusa, in martie, in cadrul salonului auto de la Geneva.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3510&data=2008-02-15