< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 31 iulie 2009

Separatistii din Osetia ameninta voalat Georgia ca se pregatesc sa "muste" mai mult din teritoriul gruzin, cu sprijinul Rusiei

Regiunea separatista Osetia de Sud din cadrul Republicii Georgia se pregateste sa isi amenajeze, impotriva dorintei autoritatilor de la Tbilisi, ceea ce denumeste "frontiera comuna cu Georgia". In fapt, separatistii osetini pregatesc o linie de demarcatie nerecunoscuta de nici un alt stat suveran din lume in afara Rusiei si Nicaraguei.

Mai mult decat atat, separatistii osetini lasa de inteles indirect ca ar fi dispusi sa modifice ulterior aceasta linie de demarcatie, intrand si mai mult pe teritoriul suveran georgian.

Presedintele autoproclamatei Republici Osetia de Sud, Eduard Kokoiti, a declarat vineri ca Osetia de Sud isi va amenaja frontiera lunga de aproximativ 400 de km cu Georgia chiar si fara consensul autoritatilor de la Tbilisi, transmite Agerpres.

"Pentru moment, frontiera va lua linia limitelor regiunii autonome Osetia de Sud. (...) Vom amenaja frontiera cu concursul Rusiei, pentru ca Georgia nu o accepta si nu este inca pregatita sa o faca", a declarat Eduard Kokoiti.

Trupele ruse si cele sud-osete de frontiera sunt masate la granita dintre Georgia si provincia ei separatista Osetia de Sud, a carei independenta au recunoscut-o numai Rusia si Nicaragua in august 2008.

"Noi avem suficiente forte si mijloace tehnice amplasate in regiune, si cu atat mai mult (ne bazam) pe actiunile profesionale si eficiente ale garzilor de frontiera ruse care reduc tensiunea din localitatile sud-osete cu majoritate georgiana", a adaugat presedintele autoproclamatei republici.

El a facut referire astfel la satele georgiene care nu au apartinut niciodata de Osetia de Sud, dar care au fost ocupate de trupele ruse in timpul agresiunii asupra Georgiei din 7-12 august anul trecut. Rusii nu s-au retras nici pana acum de acolo, in pofida acordului ruso-georgian de incetare a focului mediat de Uniunea Europeana.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=35046&data=2009-07-31