< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 16 martie 2007

50 de ani de la moartea lui Brancusi

"As vrea ca lucrarile mele sa se ridice in parcuri si gradini publice, sa se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre si monumente nascute din pamant, nimeni sa nu stie ce sunt si cine le-a facut - dar toata lumea sa simta necesitatea si prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii..." - Constantin Brancusi.

Azi, cand se implineste semicentenarul de la disparitia marelui artist, peste operele sale, amplasate, asa cum si-a dorit, in "parcuri si gradini publice" (Targu Jiu, ansamblu intrat in patrimoniul european, de altfel) pluteste ignoranta, iar degradarea iese tot mai mult la suprafata.

Intre 19 februarie (data nasterii - 1876) si 16 martie (data decesului - 1957), memoria lui Brancusi a fost si este invocata intr-un fel sau altul - ceremonii, lansari, expozitii, articole etc. - insa unui geniu precum Mesterul de la Hobita ar trebui sa-i rezervam macar un gand in fiecare zi...

La Paris va avea loc maine o slujba de pomenire - atat la biserica parohiei ortodoxe, cat si la mormantul lui Brancusi din Montparnasse - la care vor participa Mitropolitul Teofan al Olteniei, Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala si 100 de localnici din Hobita, iar saptamana viitoare Institutul Cultural Roman va lansa albumul "Brancusi Geneza".

Cititi pe larg in editia de maine articolul semnat de Luana DUSCHKA!

REACTII LA CALD

Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:

"In Romania a devenit un obicei ca marile personalitati, precum Brancusi, sa fie <<observate>> doar in preajma unor aniversari, in rest este lasat praful sa se astearna. De multe ori si la propriu, si la figurat. Iar incredibila creatie lasata in paragina la Tg Jiu este o dovada evidenta a faptului ca, din pacate, elogiile din <<ceasuri aniversare>> nu sunt suficiente pentru a salva o opera de arta."

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=350&data=2007-03-16