< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - vineri, 31 iulie 2009

Cateva lucruri inedite pe care nu le stiati despre corpul uman

Corpul uman este o adevarata enigma, un puzzle in care fiecare piesa este pusa cu minutiozitate la locul sau. Cu siguranta, sunt multe lucruri pe care nu le stim despre organismul nostru, insa macar cateva au iesit la iveala cu ajutorul cercetatorilor.

Probabil nu stiati ca, potrivit oddee.com, consumul fructelor si legumelor poate ajuta corpul uman sa produca propria sa aspirina. Cercetarile efectuate de Journal of Agriculture and Food Chemistry indica faptul ca participantii la studiu, care au primit acid benzoic, o substanta naturala din fructe si vegetale, ar putea sa-si creeze singuri acid salicilic, componenta cheie care ii da aspirinei proprietatile sale anti-inflamatorii si calmante.

Mai mult, daca adormiti la serviciu, e in avantajul sefului. Si asta pentru ca un somn de 20 de minute la locul de munca va poate imbunatati vigilenta si starea de spirit si va poate creste productivitatea. William Anthony, co-autor al cartii "The art of napping at work" ("Arta motaitului la serviciu"), sustine ca dispozitia dobandita in urma somnului poate dura mai multe ore. Drept umare, adormitul la serviciu poate fi benefic pentru inima. Intr-un studiu efectuat pe o durata de sase ani, cu adulti greci, cercetatorii au descoperit ca barbatii care motaie cel putin de trei ori pe saptamana sunt cu 37% mai putin predispusi sa moara din cauza bolilor cardiace.

Unii reprezentanti ai sexului tare acuza dureri, migrene sau stranuta, ca urmare a ejacularii. Se pare ca activitatea sporita a sistemului nervos, din timpul orgasmului poate fi vinovata de durerile de cap. Pentru stranut, o posibila explicatie ar fi ca in creier, centrul orgasmului este aproape de cei ai cascatului si stranutului.

Stiati ca fiecare persoana are un model unic al limbii? Asa cum degetele au amprente, limba este un organ unic, care poate fi scos afara din gura pentru examinare si totusi este protejat in cavitatea bucala si este dificil de contrafacut. Ea prezinta atat informatie cu forme geometrice, cat si textura psihologica, care pot fi folositoare in aplicatiile de verificare a identitatii.

Sigur v-ati intrebat macar o data de ce avem culorile diferite ale pielii. Se pare ca tegumentul alb a evoluat in timp. Oamenii au fost albi la inceput (concordant cu faptul evolutionar al primilor oameni din Africa). Pielea alba a fost rezultatul faptului ca fiintele umane s-au mutat departe de ecuator. Totodata, toata pielea, fara substante colorante, ar fi un alb catifelat. Vasele de sange situate la suprafata pielii adauga o tenta de rosu. Un pigment galben completeaza si el paleta. In cele din urma, o melanina sepia, creata ca raspuns la razele ultraviolete, apare neagra, in cantitati mari. Aceste culori se amesteca in proportii diferite, pentru a crea culorile pielii oamenilor de pe Pamant.

Nu degeaba expresia "calcaiul lui Ahile" descrie un punct sensibil al unui om. Picioarele sunt zona cu cea mai subtire piele de pe intregul corp. Se pare ca tegumentul palmelor si ale talpilor au doar patru milimetri grosime, cea mai subtire piele fiind cea din zona calcaielor. Totodata, aceasta este regiunea cu cele mai multe glande sudoripare.

Apendicele nu este atat de inutil pe cat se crede. Considerat mult timp ca rezidual sau nefolositor, apendicele are un motiv bine intemeiat pentru a exista, acela de "adapost" pentru bacteriile binefacatoare, care traiesc in intestin. Aceste bacterii din apendice ajuta digestia sa produca diareea, care evacueaza complet intestinele si reapar ulterior, pentru a repopula organele interne.

Mai mult, corpul uman este mai inalt dimineata decat seara. Ati putea chiar sa va programati un meci de baschet la primele ore ale dimineatii. Si asta pentru ca trupurile noastre sunt cu o medie de 1,27 de centimetri mai inalte la inceputul zilei, datorita excesului de fluid dintre discurile noastre, care sunt umplute in timp ce dormim. Pe masura ce trece ziua si corpurile noastre sunt supuse presiunii de a sta drepte, discurile se comprima si fluidul se scurge, astfel incat trupul pierde acel mic surplus de greutate.

Pozitia corpului afecteaza memoria. Daca nu va amintiti aniversarea zilei nuntii, ca barbat, incercati sa va asezati intr-un genunchi. Amintirile sunt foarte bine imprimate in simturile noastre. Un miros sau un sunet poate evoca un episod vechi, din copilarie. Conexiunile pot fi evidente (un clopotel de bicicleta va poate aminti vechiul vostru traseu) sau neprevazute. Un articol din numarul din ianuarie 2007, din "Cognition" sustine ca episoadele din trecutul nostru sunt amintite mai repede si mai bine, daca pozitia corpului este asemenatoare cu cea in timpul careia s-a intamplat evenimentul respectiv.

Se spune ca blondele se distreaza mai mult si, mai nou, au si mai mult par. Culoarea parului se pare ca este cea care determina cat de deasa este podoaba capilara. In medie, omul are 100.000 de foliculi capilari, fiecare dintre ei fiind capabili sa produca 20 de fire de par in timpul vietii unei persoane. Blondele au o medie de 146.000 de foliculi, in timp ce oamenii cu parul negru nu au mai mult de 110.000. Cei cu parul saten au o medie de 100 de mii de foliculi, in timp ce roscatii au cel mai rar par, cu aproape 86.000 de foliculi capilari.

Si ultima curiozitate legata de corpul uman, dar cu siguranta nu si cea din urma, majoritatea oamenilor elimina gaze de 14 ori pe zi, in timp ce in fiecare an, evacueaza 16 tone de urina, mai precizeaza oddee.com

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=34975&data=2009-07-31