< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 15 februarie 2008

Fuga lui Hayssam incinge spiritele intre avocati si magistrati

Avocatii si magistratii prezenti, joi, la judecarea fugii omului de afaceri sirian Omar Hayssam din Romania au ajuns la conflicte verbale, potrivit ziare.com.

Dupa ce judecatoarea Adriana Elena a refuzat sa-i dea cuvantul pe invocarea lipsei de procedura cu Omar Hayssam si dupa ce a cerut jandarmului sa-i inchida avocatului microfonul in timp ce acesta vorbea, avocatul lui Mukhles si Mahmoud Omar a cerut recuzarea avocatei, transmite NewsIn.

Desi nu a fost citat la sediul Consiliului Local al Sectorului 5, asa cum se dispusese la termenul precedent, Raul Iancovici, avocatul fratilor lui Omar Hayssam, a vrut sa sustina in fata judecatoarei lipsa de procedura cu sirianul, insa judecatoarea Bajan a refuzat sa-i dea cuvantul si l-a avertizat ca-l va amenda.

Avocatul lui Omar Hayssam, Ion Cazacu, a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca va sesiza CSM in privinta comportamentului judecatoarei Adraian Bajan.

"O sa fac o sesizare chiar astazi, in atentia doamnei presedinte Barbulescu, si o sa cer transcrierea sedintei de astazi. Nu consider normal ceea ce s-a intamplat: un judecator care nu a dat cuvantul unui avocat poate fi suspectat ca nu are echidistanta fata de aparare si acuzare."

Iar faptul ca a dat termen in continuare, dat fiind ca ma aflu in imposibilitatea fizica de a ma prezenta, il consider un act ostil", a mai spus Cazacu. El s-a plans si de faptul ca i-a disparut roba, pe care o lasase in sala de judecata, cat timp sedinta a fost suspendata, pentru ca un alt complet sa se pronunte asupra primei cereri de recuzare.

La randul sau, avocatul lui Mustafa Tartoussi, Ionel Hasoti, a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca s-a simtit jignit de afirmatiile facute de judecatoare, la adresa sa.

"Doamna judecator mi-a spus ca eu ma ocup de lucrurile murdare din acest proces, cu alte cuvinte, eu pot fi orice: mafiot, traficant...aceste lucruri murdare fiind cererea de recuzare", a spus Hasoti.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, joi, primele cereri de recuzare formulate de avocatii lui Omar Hayssam si Mustafa Tartoussi si au dispus continuarea procesului, in dosarul fugii omului de afaceri sirian din Romania.

La termenul de joi, avocatul lui Tartoussi a invocat necompetenta teritoriala a Curtii de Apel Bucuresti, pe motiv ca prezenta cauza ar trebui judecata la Curtea de Apel Constanta. El a precizat ca in subsidiarul acestei cereri de constatare a competentei sta o cerere de recuzare a judecatoarei Adriana Elena Bajan.

Tot joi, avocatul lui Omar Hayssam, Ion Cazacu, a sustinut ca judecatoarea Bajan nu mai poate fi obiectiva in aceasta cauza, deoarece s-a pronuntat in dosarul lui Omar Hayssam aflat in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cazacu a mai apreciat, in privinta aceleiasi judecatoare, ca aceasta ar fi dispus arestarea nelegala a sirianului in noaptea de 26 spre 27 mai 2005.

Inalta Curte de Casatie a decis pe 6 decembrie 2007 ca Mustafa Tartoussi sa fie judecat in stare de libertate in dosarul privind fuga lui Omar Hayssam.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3491&data=2008-02-15