< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 15 februarie 2008

Record mondial: Inflatie de 66.000 la suta

Stiti vorba aia ca, intotdeauna se poate si mai rau? In vreme ce la noi analistii se panicheaza ca nu vom reusi sa tinem in frau rata inflatiei, care se apropie de 8%, in alte parti ale lumii, aceasta depaseste cifre cu multe zerouri. Sigur, comparatia e o gluma, dar cert este ca rata oficiala a inflatiei in Zimbabwe a stabilit, in decembrie 2008, un nou record mondial, situandu-se la peste 66.000 la suta in ritm anual, comparativ cu aproximativ 26.000 la suta in noiembrie 2007, potrivit statisticilor oficiale comunicate joi de Oficiul central de statistica (CSO), transmite Rompres. De opt ani, economia din Zimbabwe, altadata granarul Africii, trece printr-un proces de dezagregare. Pe langa hiperinflatie, tara inregistreaza si o rata a somajului de aproape 80 la suta si o prabusire a productiei.

Anul trecut, Executivul de la Harare a incercat sa impuna un control al preturilor care nu a facut decat sa agraveze lipsurile, majoritatea producatorilor estimand ca nu pot sa-si acopere cheltuielile la preturile impuse de Guvern. Banca centrala a trebuit sa denomineze in mai multe reprize moneda si in luna ianuarie 2008 a introdus bancnota de 10 milioane de dolari Zimbabwe.

Presedintele Robert Mugabe da vina pentru aceste probleme pe statele occidentale. El spera sa obtina un nou mandat la alegerile prezidentiale din 29 martie 2008.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3490&data=2008-02-15