< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - vineri, 15 februarie 2008

Hainele care iti incarca mobilul si iti alimenteaza mp3-ul

Oamenii de stiinta din Statele Unite au dezvoltat un nou tip de material din microfibre, capabil sa genereze energie electrica suficienta pentru incarcarea unui telefon mobil sau alimentarea unui mp3 player. ''Nanogeneratorul reprezinta o metoda simpla si eficienta de a colecta energia rezultata in timpul miscarii'', sustine liderul echipei de cercetatori de la Institutul pentru Tehnologie din Georgia, Zhong Lin Wang. Folosit pentru corturi sau alte structuri, materialul revolutionar poate capta inclusiv energia eoliana.

''Curentii de aer si vibratiile reprezinta energie mecanica ce poate fi folosita pentru a alimenta diverse dispozitive electronice'', explica Wang.

Nanogeneratorul se bazeaza pe proprietatile semiconductive ale nanofirelor din oxid de zinc - conductori de 1.000 de ori mai subtiri decat un fir de par. Firele sunt grupate cate doua, in structuri asemanatoare unor perii in miniatura. Apoi, unul dintre conductori este acoperit cu un strat subtire de aur, devenind electrod. In timp ce persoana care poarta haine realizate din acest material revolutionar isi misca corpul, firele transforma energia mecanica in energie electrica. ''Nanofirele indoite produc un efect electric'', arata cercetatorii.

Tehnologia poate fi folosita inclusiv pentru a alimenta echipamente medicale (pacemaker).

Totusi, costurile de productie sunt foarte ridicate iar tehnologia este inca la inceput.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3489&data=2008-02-15