< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - vineri, 15 februarie 2008

Boagiu: "Guvernul a exclus ilegal Presedintia de la luarea deciziilor in Consiliul European"

Vicepresedintele PD-L Anca Boagiu a condamnat, joi, Hotararea de Guvern prin care Executivul ar fi exclus "in mod ilegal" Parlamentul si Presedintia de la stabilirea pozitiei Romaniei in chestiuni europene.

Potrivit lui Boagiu, sistemul de coordonare instituit de Guvern exclude doua institutii fundamentale in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei in Uniunea Europeana: Parlamentul Romaniei si Presedintia.

"Este inacceptabil ca in contextul recent ratificatului Tratat de la Lisabona, care acorda puteri sporite Parlamentelor nationale, Guvernul sa adopte o Hotarare prin care Parlamentul are rol pur decorativ, nefiind implicat de facto in construirea pozitiilor tarii noastre. Guvernul ignora faptul ca Parlamentul este puterea legislativa, iar a fi membru al UE presupune adoptarea si aplicarea unor legi comune cu celelalte state. In majoritatea statelor UE, Parlamentul este implicat in fiecare etapa a construirii pozitiilor de tara", mai subliniaza fostul ministru al integarii.

In opinia sa "prin aceasta hotarare, Guvernul exclude de la luarea deciziilor chiar acele institutii care au girul electoratului, instituind un sistem autocratic".

Boagiu arata ca seful statului, care reprezinta statul roman in politica externa, "in viziunea Guvernului nu trebuie consultat sau informat asupra mandatelor pe care le are la Consiliul European, unde Presedintele conduce delegatia Romaniei".

Potrivit unei Hotarari de Guvern publicata marti in Monitorul Oficial pe tema instituirii sistemului national de coordonare a afacerilor europene in vederea participarii Romaniei la procesul decizional al institutiilor europene, coordonarea acestui proces se face de catre Guvernul Romaniei, Consiliul pentru afaceri europene, Comitetul de coordonare a afacerilor europene si de grupurile de lucru ale sistemului national de coordonare.

Prin urmare, deciziile referitoare la Uniunea Europeana se iau de Executiv.

Pana acum, la Consiliul European, delegatia Romaniei avea o conducere bicefala, formata din presedinte si premier.

A.V.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3478&data=2008-02-15