< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - vineri, 15 februarie 2008

Romania risca sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie

Tariceanu: Ministerul Mediului s-a insarcinat sa vina cu o noua propunere privind taxa auto

ULTIMA ORA

In cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca ministerul Mediului s-a insarcinat sa vina cu o noua propunere privind taxa auto. Ea ar urma sa se calculeze in functie de emisiile de CO2 si va intra in vigoare, cel mai probabil, la 1 iulie 2008.

In plus, el a explicat ca taxa de prima inmatriculare este menita sa descurajeze importul de autovehicule care oricum vor fi scoase din circulatie in cativa ani.

PSD a depus, joi, la Senat, un proiect de lege pentru eliminarea taxei de prima inmatriculare.

---

Tara noastra poate fi data in judecata de forurile europene la Curtea Europeana de Justitie pentru taxa auto, botezata intre timp taxa de poluare, daca Parlamentul nu va adopta "cat de repede posibil" un proiect de lege in conformitate cu legislatia UE. "Pana cand Romania nu adopta o noua legislatie in conformitate cu legile UE, Comisia nu este in masura sa comenteze, iar procedura de incalcare a Tratatului continua. Decizia de a trece la al treilea stadiu al procedurii de infringement - trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie - va fi luata de catre Comisie daca Parlamentul Romaniei nu modifica legea taxei auto cat de repede posibil", au declarat surse de la Bruxelles, citate de NewsIn.

Dupa cum se stie, tara noastra a depasit deja cu doua saptamani ultimul termen pe care-l avea pentru a modifica taxa de prima inmatriculare si a evita procesul la Curtea Europeana de Justitie. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de a doua etapa a constat intr-un aviz motivat trimis la sfarsitul lunii noiembrie 2007, prin care Comisia cerea modificarea taxei pana la sfarsitul lunii ianuarie, in caz contrat urmand sa trimita cazul la CEJ. Exista insa informatii, potrivit carora, reprezentantii Guvernului de la Bucuresti au redactat impreuna cu comisarii europeni noul proiect de lege privind taxa auto. Desi a fost finalizat, autoritatile romane au informat CE ca doresc sa-l revizuiasca.

Conform noului proiect al Executivului, taxa se calculeaza in functie de gradul de poluare a masinii, de capacitatea cilindrica si de vechimea autovehiculului. Potrivit noii grile de taxare, valoarea taxei se va tripla la masinile noi Euro 4, dar va fi de zece ori mai mica pentru masinile Euro 1 cu o vechime de 14 -15 ani.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3467&data=2008-02-15