< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 15 februarie 2008

Grecia, zguduita de un cutremur de 6,5 pe scara Richter

O puternica replica de 6,4 pe scara Richter s-a produs in sudul Greciei in urma cu putin timp. Seismologii avertizeaza ca sunt asteptate oricand alte replici. Autoritatile au emis un apel de cod galben privind risc mare de activitate seismica.

Un cutremur de 6,5 pe scara Richter s-a produs, joi, in sudul Greciei, la o distanta de 230 de kilometri sud-vest de Atena, epicentrul acestuia fiind localizat la 61 de kilometri de sud-vest de orasul Kalamata, a anuntat Institutul Geodinamic din Atena. Pentru moment nu au fost anuntate victime sau pagube materiale. Cutremurul a durat cel putin 15 secunde. "Am fost zguduiti destul de mult timp, a declarat o localnica de la periferia nordica a Atenei care a adaugat ca miscarea a fost orizontala. Specialistii greci au evaluat cutremurul produs in Grecia la 6,5 grade pe scara Richter, dupa ce, in prima faza au spus ca magnitudinea a fost de 7,3 grade, apoi l-au revizuit la 6,7 grade. Potrivit martorilor oculari, cutremurul a fost resimtit si in capitala elena.

Grecia este tara europeana cu cea mai puternica activitate seismica, jumatate din cutremurele de pe continent producandu-se in aceasta regiune. Mai multe cutremure cu magnitudini de peste cinci grade pe scara Richter au fost inregistrate in lunile noimbrie si octombrie, dupa o activitate seismica intensa in aprilie, care nu a provocat, din fericire, pagube majore. La sfarsitul lunii ianuarie, un alt cutremur cu magnitudinea de 5,0 a afectat capitala Greciei, fara a provoca insa pagube omenesti sau materiale.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3464&data=2008-02-15