< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 25 iulie 2009

Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature"

Secretarul de stat american Hillary Clinton a afirmat duminica despre Statele Unite ale Americii ca vad Rusia "ca pe o mare putere", incercand probabil sa tempereze remarcile dure despre Moscova ale vicepresedintelui SUA Joe Biden, informeaza Reuters, citata de Agerpres. Cu toate acestea, laudand Rusia pentru sprijinul acordat in limitarea ambitiilor nucleare ale Coreei de Nord si ale Iranului, Clinton a repetat criticile lui Biden, spunand fara ocolisuri ca Moscova nu-si poate impune vointa asupra fostelor state sovietice precum Ucraina si Georgia. "Este vorba despre o atidudine si o politica pe care noi le respingem. Suntem foarte clari asupra faptului ca oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul... de a alege carei aliante vrea sa i se alature", a declarat ea.

Intr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal in acest weekend, Joe Biden a vorbit despre "restrangerea bazei populatiei" ruse si a afirmat ca Rusia are o economie slabita care o impinge sa semneze acorduri de reducere a arsenalelor nucleare. El a dat acest interviu dupa vizitele efectuate in Ucraina si Georgia unde a reiterat sprijinul SUA pentru cele doua republici fost sovietice, aflate in relatii deosebit de proaste cu Moscova.

Intrebata de comentariile lui Biden intr-un moment in care administratia Obama incearca sa imbunatateasca relatiile cu Moscova, Clinton a declarat ca Statele Unite ale Americii vor o Rusie puternica, pasnica si prospera.

"Avem de muncit enorm, iar noi vedem Rusia ca o mare putere. Noi avem propriile noastre provocari, tot asa cum Rusia are de-a face cu propriile obstacole", a precizat sefa diplomatiei americane.

Rusia, care a sustinut ca a ramas perplexa in urma declaratiilor lui Biden, se opune vehement eforturilor statelor ex-sovietice Ucraina si Georgia de a se alatura Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

"Daca intr-o zi Ucraina si Georgia vor fi eligibile pentru a fi primite in NATO, alegerea trebuie sa le apartina", a mai precizat Hillary Clinton.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=34430&data=2009-07-25