< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 25 iulie 2009

Gazprom ar putea reduce la 21 miliarde dolari investiiile pentru anul viitor

Programul de investiii al monopolului rusesc al gazelor naturale Gazprom pentru 2010 ar putea fi redus la 21 miliarde dolari, de la 25 miliarde dolari, a spus unul din oficialii companiei, scrie Reuters, potrivit NewsIn. Analitii urmresc atent costurile celei mai mari companii de gaze naturale din lume i au criticat Gazprom pentru cheltuielile exagerate.

Directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Ananenkov, a spus in cadrul unei intalniri cu premierul Vladimir Putin c investiiile vor trebui reduse la 645 miliarde ruble (21 miliarde dolari), din cauza unor investiii pentru dezvoltarea capacitii de transport. Putin a spus recent c Gazprom va tia investiiile pentru 2009 la 775 miliarde ruble (25 miliarde dolari), fa de 920 miliarde ruble, cat fusese anunat iniial. Grupul va avea nevoie de noi conducte pentru implementarea proiectelor sale, inclusiv Nord Stream.

Gazprom s-a imprumutat cu 11 miliarde dolari in primul semestru din 2009, din care peste 4,5 miliarde au venit de la banca Sberbank. Grupul a colectat recent capital in valoare de 1,3 miliarde dolari i 850 milioane euro, printr-o emisiune de obligaiuni suprasubscris, in contextul in care apetitul pentru risc al investitorilor a dus la o reducere semnificativ a randamentelor. Analitii susin c afacerea Gazprom beneficiaz de creterea apetitului investitorilor occidentali pentru riscurile din pieele emergente i de lipsa creditorilor rui din pia.

Gazprom, ce are datorii estimate la peste 40 miliarde dolari, a efectuat peste 20 emisiuni de obligaiuni. Ultima emisiune de eurobonduri a avut loc in aprilie, cand a plasat obligaiuni pe zece ani, in valoare de 2,25 miliarde dolari, la un randament de 9,25%.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=34340&data=2009-07-25