< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 25 iulie 2009

Specialistii se asteapta ca in toamna, virusul noii gripe sa fie mai puternic

Ministerul Sanatatii a primit 50 de milioane de lei pentru pandemia de gripa porcina

Ministerul Sanatatii (MS) a primit 50 de milioane de lei din fondul de rezerva pentru vaccinul impotriva gripei porcine, dar si pentru achizitionarea unor masti de unica folosinta. Romania incearca astfel sa puna in aplicare masurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in cazul pandemiei. "OMS recomanda 20 de masti de persoana. Noi sigur, ca bugetul pe care ni-l putem permite este sa avem doua masti pe persoana. Din aceste 40 de milioane exista 2 milioane de masti care sunt masti profesioanale pe care le vom achizitiona pentru cadrele medicale", a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

In total, Ministerul Sanatatii a primit de la fondul de rezerva 50 de milioane de lei. Din acesti bani, nu se vor asigura doar mastile. "Este vorba de masti de unica folosinta, este vorba de manusi si inclusiv de halate. Mai mult decat atat s-a luat in calcul aprovizionarea de vaccin si dorim sa avem la dispozitie circa 7 milioane de doze in urmatoarele luni de zile", a precizat Adrian Streinu, director stiintific, Institutul Matei Bals.

Din aceelasi buget se va plati si fabricarea vaccinului pandemic precum si a vaccinului folosit in sezonul rece. Specialistii se asteapta ca in toamna, virusul noii gripe sa fie mai puternic, considerand ca pandemia noii gripe nu va putea fi oprita, tocmai de aceea fiecare tara trebuie sa-si pregateasca dozele de vaccin.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=34329&data=2009-07-25