< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 13 martie 2007

DNA s-a autosesizat in cazul Morega

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-a autosesizat in cazul liderului suspendat al filialei PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care ar fi cerut bani pentru alegerile europarlamentare. Purtatorul de cuvat al DNA, Livia Saplacan, a precizat ca procurorii fac cercetari preliminare in acest caz, Morega putand fi cercetat pentru ca a abuzat de functia sa in partid pentru a face rost de fonduri.

Autosesizarea a fost posibila in urma difuzarii la Realitatea TV a unei inregistrari audio in care liberalul gorjean cerea reprezentantilor unor institutii de stat bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala a PNL pentru alegerile europarlamentare. Conform materialelor aparute in presa, la sedinta au participat sefii unor institutii precum Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA), Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), Garda Financiara (GF), Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sau Autoritatea Rutiera Romana (ARR). Inregistrarea audio il surprinde pe Morega in timp ce il critica pe directorul Spitalului Judetean Targu-Jiu pentru ca nu a reusit sa adune 3.000 de lei, precum si pe Aristica Morosanu, directorul ASP Gorj, pentru lipsa de eficienta in strangerea de fonduri pentru europarlamentare. Cu toate acestea, au existat si cazuri ''fericite'', DGFP Gorj reusind sa stranga cu 3.000 de lei in plus fata de plan.

Morega neaga. Tariceanu il suspenda

Dan Ilie Morega neaga ca ar fi solicitat sume de bani drept contributie pentru alegerile europarlamentare, explicand ca el a discutat despre cotizatii si califica drept ''o inscenare'' aparitia unor inregistrari audio pe aceasta tema. ''Am strans cotizatii pentru partid de la membrii PNL, indiferent ca sunt membrii ai Biroului Politic Judetean, directori de institutii deconcentrate sau presedinti'', a aratat liderul PNL Gorj, adaugand ca a discutat in modul cel mai serios cu cei care aveau restante la cotizatii, spunandu-le sa si le plateasca la fel ca orice membru de partid. ''Faptul ca am pronuntat numele unor institutii publice, in loc de numele perosanelor este o greseala a mea, pe care o recunosc'', a continuat Morega. Presedintele PNL Gorj a afirmat ca procentul de 30% ce a apare in inregistrarea discutiei, reprezinta, de fapt, un procent al semnaturilor necesare pentru alegerile europarlamentare. ''M-am referit la semnaturi, pentru ca mai aveam de strans 30% pentru europarlamentare'', a precizat Morega.

El a adaugat ca banii au fost stransi pe baza de chitante si ca a cerut, vineri, Curtii de Conturi sa faca verificari in aceasta privinta, iar in cazul in care se constata ilegalitati, sa fie sesizate organele abilitate.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, sambata, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL, ca liderul filialei gorjene Dan Ilie Morega a fost suspendat pentru o luna din partid, perioada in care secretarul general al PNL va face o ancheta la organizatia judeteana din Gorj. "Domnul Morega este acuzat de un comportament ce mi se pare ca excede conduitei politice morale. Morega va fi o luna suspendat din partid. Secretariatul General al PNL va face toate cerecetarile legate de acuzatiile care ii sunt aduse", a declarat Tariceanu.

Nu ratati editia de maine a ZIUA!

REACTII LA CALD

Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:

''Ramane de vazut ce finalitate va avea ancheta demarata in acest caz. O ancheta in care DNA s-a autosesizat in urma unor materiale din presa si in care Morega spune ca daca se va demonstra ca un leu de la o institutie publica a ajuns in conturile partidului <<poate sa faca cine ce vrea cu mine, inclusiv sa ma spanzure>>''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=338&data=2007-03-13