< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 11 februarie 2008

Documente comuniste declasificate, publicate pe internet

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) a publicat pe internet un prim lot de 69 de documente declasificate din arhivele comuniste. Actele normative, nepublicate in Buletinul Oficial al Republicii Populare Romane, devenita ulterior Republicii Socialiste Romane, se refera la acordarea unor drepturi jucatorilor si antrenorilor de fotbal din diviziile A si B, precum si personalului clerical si diplomatic. In plus, fondul arhivistic contine si documente inedite legate de organizarea unor institutii de stat, drepturile cetatenilor care lucrau pentru societati mixte cu sediul in strainatate sau acordarea de drepturi banesti asa-numitilor ilegalisti, care au desfasurat ''activitate revolutionara'' inainte de 23 august 1944.

Potrivit documentelor, fotbalistii care evoluau in Divizia A erau invoiti patru ore pe zi pentru a se antrena, in timp ce jucatorii legitimati la cluburile de liga a doau primeau numai doua ore. Din punct de vedere financiar, acestia incasau intre 1.000 si 1.200 de lei de persoana lunar, pentru prima liga, si intre 500 si 600 de lei pentru fotbalistii care evoluau la matineu.

Un antrenor care se incadra la categoria I era remunerat cu un salariu cuprins intre 1.450 si 1.800 de lei. Pe langa salariul de baza, sportivii primeau si indemnizatii de efort, sumele fiind cuprinse intre 600 si 900 de lei pe luna.

In plus, un fotbalist putea primi pana la 10.000 de lei pentru ocuparea locului intai la un campionat mondial sau la Jocurile Olimpice, in timp ce un titlu european era recompensat cu 5.000 de lei. Jucatorii primeau 90% din salariu precum si 50% din indemnizatia de efort daca se accidentau si erau obligati sa renunte o vreme la activitatea sportiva.

In perioada 1948 - 1989, au fost emise cateva mii de acte normative ce nu au fost publicate in Buletinul Oficial al Republicii Populare Romane / Republicii Socialiste Romania. Documentele declasificate se refera la infiintarea si organizarea unor institutii de stat (Agerpres, Consiliul de Ministri, Consiliul de Stat, Directia Generala a Presei si Tipariturilor, Oficiul Economic Central ''Carpati''), dreptul la pensie al persoanelor care au desfasurat ''activitate revolutionara'' inainte de august 1944, incadrarea lucratorilor cu munca politica in grupa a III-a de munca la stabilirea pensiei, drepturile si obligatiile cetatenilor romani angajati la societatile mixte cu sediul in strainatate, salarizarea personalului clerical si diplomatic, dreptul persoanelor care calatoresc in strainatate in interes personal de a utiliza anumite sume in valuta, sporul special acordat salariatilor care lucrau in unitatile agricole de stat izolate situate in Delta Dunarii, drepturile jucatorilor si antrenorilor din echipele de categoria A siB, acordarea de recompense persoanelor care contribuie la descoperirea infractiunilor privind metalele pretioase si devizele.

IICCR a postat si instructiunile cu privire la organizarea evidentei si pastrarea dosarelor membrilor de partid precum si instructiunile cu privire la selectionarea, pregatirea si promovarea cadrelor din nomenclatura organelor de partid si la organizarea acestor cadre.

In prezent, IICCR face demersuri pe langa Secretariatul General al Guvernului pentru declasificarea si altor documente.

^http://www.crimelecomunismului.ro/^

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3365&data=2008-02-11