< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 11 februarie 2008

Opozitia armata din Ciad cere statelor UE sa nu trimita trupe

Rebeli din Ciad au cerut Uniunii Europene sa nu trimita trupe pentru mentinerea pacii, deoarece aceste trupe nu ar putea sa fie neutre. Motivul principal: mai mult de jumatate din soldati ar fi din Franta. Rebelii sustin ca Parisul, care contribuie direct cu mai mult de jumatate din fortele EUFOR ce urmeaza sa fie trimise in Ciad, l-a ajutat pe presedintele Idriss Deby sa contraatace un atac al rebelilor asupra capitalei N'Djamena, la inceputul acestei luni.

Grupurile de rebeli, aliate impotriva lui Deby, au declarat ca trupele franceze stationate in Ciad au deschis focul in luptele recente, in care au fost ucisi si civili.

Franta, care si-a atras de partea ei aliati internationali care sa il sprijine pe actualul presedinte, a infirmat cu putere aceste afirmatii declarand ca trupele franceze nu au deschis focul "in autoaparare" si din dorinta de a proteja 1000 de civili francezi, in timpul evacuarilor.

In declaratia rebelilor se specifica: "Franta, a aratat lumii ca nu mai este neutra in acest conflict impotriva regimului dictatorial al lui Deby".

In cursul luptelor purtate in jurul si in capitala N'Djamena pe data de 1-3 februarie, UE a suspendat detasarea de forte militare in fosta colonie franceza, EUFOR avand sarcina de a proteja peste un milion de refugiati si civili.

Un purtator de cuvant al EUFOR, care a insistat ca fortele vor ramane neutre conflictului din Ciad, a declarat vineri ca structura europeana spera sa continue detasarea trupelor in aceasta saptamana.

"Alianta armata nu mai crede in neutralitatea fortelor, compuse in mare parte din soldati francezi si in actiunile intreprinse de acestia" . "Ca rezultat (alianta) cere imediat ca celelalte tari europene care doresc sa trimita trupe in cadrul EUFOR, sa nu faca acest lucru, pentru ca obiectivul final nu va fi decat protejarea regimului presedintelui Deby", au conculionat acestia. Rebelii si-au stabilit tabara in partea estica a tarii, aproape de granita cu Sudanul. In cursul luptelor, din ultima perioada, 165 de persoane au fost ucise si 800 ranite. Ciadul a acuzat Sudanul ca ii sprijina pe rebeli si blocheaza trimiterea fortelor UE, acuzatii care au fost respinse cu fermitate de autoritatile sudaneze.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3358&data=2008-02-11