< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 8 martie 2007

Cronica de film

Dreamgirls

Distributie: Beyonc Knowles, Jamie Foxx, Jennifer Hudson, Eddie Murphy, Danny Glover

Montaj: Virginia Katz

Imagine: Tobias Schliessler

Regie: Bill Condon

"Dreamgirls" este cel mai recent musical produs de "masina de vise" a Americii. La baza filmului se afla musicalul produs de Broadway la inceputul anilor '80 si care a avut un succes destul de mare, jucandu-se mai mult de patru ani - pana in 1985. Lung-metrajul surprinde atmosfera muzicala din a saptea decada a secolului trecut. Ani nu numai ai rock-ului. Chiar in 1960 aparea o mica companie de discuri ce urma sa revolutioneze muzica pop americana:Motown. Aceasta casa de discuri va deveni faimoasa gratie unor artisti precum Stevie Wonder, Diana Ross & The Supremes sau The Jackson 5.

Filmul "Dreamgirls" are in centru the Dreamettes, o formatie compusa din trei tinere de culoare care, in 1962, s-au lansat la un concurs de amatori. Nu este o formatie reala dar pelicula reuseste sa recompuna atmosfera muzicala a acelor ani. Rasismul incepea sa se risipeasca si topurile nu mai erau dominate de tineri curatei, cu parul dat peste cap. Initial, cele trei tinere il acompaniaza pe James "Thunder" Early (jucat de Eddie Murphy), un cantaret celebru de R&B. The Dreamettes vor ajunge insa o trupa cunoscuta, dar din pacate se vor desparti.

In general, musical-urile au propriile lor reguli si e greu sa le judeci comparativ cu alte filme. "Moulin Rouge" a adus un aer proaspat suprapunand melodii contemporane cu unele din timpuri demult apuse. "Dancing In the Dark" a introdus o latura tragica in filmele de acest gen. Acestea ar fi doua din exceptiile notabile, marea majoritate a musical-urilor spun o poveste simpla si doar muzica este cea care da sens actiunii. Din acest punct de vedere, "Dreamgirls" este un film bun. Muzica e bine realizata si toti actorii au reale calitati vocale. Pe langa Beyonc Knowles si Jamie Foxx, care au deja propriile lor albume, se remarca vocea actritei Jennifer Hudson, care este posibil sa calce pe urmele primilor.De altfel aceasta actrita a luat anul acesta Oscarul pentru rol secundar.

Cel care a realizat filmul, Bill Condon, nu este la prima productie. In 2004 a regizat un film despre controversatul cercetator al comportamentului sexual. Poate ca antecentele sale au facut ca "Dreamgirls" sa nu fie chiar un film plin de clisee.

Bill Condon filmografie:

Dreamgirls (2006)

Kinsey (2004)

Gods and Monsters (1998)

Candyman: Farewell to the Flesh (1995)

Sister, Sister (1987)

Vlad Basalici

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=333&data=2007-03-08