< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 13 martie 2007

Traian Basescu asteapta pana in aprilie, dupa care ameninta cu referendumul

Lege pentru votul uninominal pana la sfarsitul sesiunii parlamentare

"Toate partidele isi asuma responsabilitatea realizarii unei legi in vederea introducerii votului uninomial", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul rundei a doua de consultari de la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pe tema votului uninominal. In acelasi timp, seful statului a avertizat partidele cu care s-a consultat ca, daca nu vor ajunge la consens politic in ceea ce priveste votul uninominal, va recurge imediat la varianta referendumului, relateaza Realitatea TV. Seful statului a mentionat si un termen pana la care partidele vor trebui sa finalizeze proiectul pentru noua lege electorala care sa includa votul uninominal - inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare.

Basescu a declarat, azi, ca, la consultarile de la Cotroceni, partidele si-au exprimat deschiderea pentru adoptarea unei legi de introducere a votului uninominal.

El a spus ca, de aceea, crediteaza partidele cu toata increderea ca vor gasi o solutie si vor adopta legea in timp util, adica in actuala sesiune parlamentara. Basescu a subliniat ca acest lucru nu inseamna ca nu va continua sa-si urmareasca obiectivul, respectiv introducerea votului uninominal inainte de alegerile parlamentare din 2008.

"La sfarsitul lunii martie, prima decada a lunii aprilie, o sa pot sa evaluez daca evolutiile sunt in acord cu obiectivul de a avea legea inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare sau nu. Evaluarea o voi face prin invitarea partidelor parlamentare la o noua discutie", a declarat Traian Basescu.

"In cazul in care lucrarile nu se vor afla in grafic, voi declansa, cu toata certitudinea, referendumul pentru votul uninominal. Acest lucru poate fi evitat, pentru ca trebuie sa creditez partidele si asa este corect", a adaugat Traian Basescu.

Legea va trebui sa aiba un capitol destinat modului de reprezentare a minoritatilor. De altfel, a subliniat Basescu referitor la pozitia UDMR, toate partidele au subliniat ca au solutii ca minoritatile sa fie reprezentate la fel ca si pana acum in Parlament.

Consultarile de azi

Primii care au intrat la cea de-a doua runda de consultari au fost liberalii. Presedintele Basescu a declarat, la inceputul discutiilor cu reprezentantii PNL pe tema votului uninominal, ca din discutiile din ziua anterioara a reiesit ca formatiunile sunt de acord cu adoptarea cat mai rapida a unei legi pe acest subiect si ca, in acest moment, "problema e de forma a acestei legi".

"Cred ca se poate realiza (un proiect comun, n.r.) prin negocieri intre partide, cred ca se poate realiza o majoritate, desi doua partide sunt impotriva", a declarat seful statului, in prezenta delegatiei liberale. Cele doua sunt PRM si UDMR.

Theodor Melescanu a declarat ca PNL sprijina atat votul uninominal, cat si organizarea referendumului pe aceasta tema. El a adaugat ca liberalii doresc doar ca referendumul sa fie organizat astfel incat sa nu paraziteze alegerile pentru Parlamentul European.

In urma consultarilor, Partidul Conservator a anuntat ca va sustine votul uninominal, dar nu si organizarea unui referendum, pentru ca ar fi un demers "inutil si costisitor".

De asemenea, Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC, a precizat ca Partidul Conservator a propus stabilirea unui termen limita pana la care partidele politice sa aleaga o varianta a votului uninominal.

PRM nu a fost reprezentat deloc la discutiile cu seful statului pentru ca nu doreste introducerea votului uninominal.

REACTII LA CALD

Anca HRIBAN, redactor DEpartament Politica Interna:

"Presedintele a reusit sa impuna, cel putin pentru un timp, reformarea sistemului electoral, Parlamentului. Liderii partidelor parlamentare, cu exceptia PRM, s-au angajat ca pana la sfarsitul actualei sesiuni sa promoveze o lege in acest sens. Abia la jumatatea lunii aprilie, dupa o noua runda de consultari si dupa evaluarea activitatii Comisiei de Cod Electoral, vom vedea daca seful statului a renuntat la referendumul privind votul uninominal."

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=330&data=2007-03-13