< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 13 martie 2007

Chisinaul cere interventia comunitatii internationale

Romania, o amenintare la securitatea Republicii Moldova

ULTIMA ORA

Intrebat, la conferinta de presa ce a urmat consultarilor de la Cotroceni pe tema votului uninominal, despre comunicatul de presa al Guvernului de la Chisinau, Traian Basescu a declarat ca a luat nota de declaratiile Executivului Tarlev dar ca politica externa a Romaniei ramane neschimbata.

Reprezentantii Guvernului de la Chisinau au anuntat, intr-un comunicat oficial, ca politicile Romaniei ameninta securitatea si stabilitatea nationala a Republicii Moldova. Seful Executivului moldovean acuza Bucurestii ca au exagerat in mod intentionat numarul cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni, iar decizia presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, gestionat de Romania, este considerata sfidatoare, relateaza BBC.

''Modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin - Romania, este mai mult decat inadmisibila'', se afirma intr-un comunicat al Guvernului moldovean dat publicitatii ieri seara. ''Declaratiile recente ale conducerii Romaniei referitoate la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni, si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt concludente in acest sens'', se mai spune in declaratia de presa. Totodata, in comunicat este denuntata "atribuirea de catre autoritatile romane a Centrului pe care insista sa il creeze, in pofida deciziei adoptate deja de UE, competenta de inregistrare si procesare rapida a dosarelor de acordare a cetateniei romane, cand de fapt functia exclusiva a Centrului este cea de perfectare a vizelor, este o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, pentru liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre UE". In plus, Guvernul Tarlev acuza Bucurestii ca, odata cu obtinerea certitudinii aderarii la UE, a indreptat metodic actiuni ''spre inventarea si consolidarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova''.

In comunicatul Guvernului de la Chisinau se mai arata ca lipsa de dorinta a autoritatilor romane de a semna Tratatul de baza si pe cel de frontiera nu poate fi interpretata decat ca o confirmare a adevaratelor intentii pe care conducerea Romaniei le are, cetatenii Moldovei facand ''obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii''.

Guvernul Republicii Moldova face apel la comunitatea internationala sa-si foloseasca influenta sa asupra Romaniei pentru ca aceasta sa-si readuca interesele in albia fireasca a unor relatii de buna vecinatate si intelegere - se arata in acelasi comunicat.

Voronin: Romanii ii tarasc pe moldoveni cu de-a sila sa le acorde cetatenia romana, si nu se intampla nimic!

In urma cu doar cateva zile, ZIUA a relatat atacul lansat de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, impotriva Romaniei. In cadrul unei emisiuni difuzate sambata seara de televiziunea NIT, Voronin a afirmat ca: "In toti acesti 15 ani, de la data declararii independentei, ni se impun, in mod primitiv, standardele romanesti atat din exterior, cat si din interior. Organele puterii de stat romanesti si institutiile respective au creat aici in mod special coloana lor, o coloana nu atat de numeroasa, dar foarte zgomotoasa care, in toti acesti ani, a incercat sa ne bage noua aici tot ce e caracteristic pentru Romania sau a fost caracteristic pentru noi pana la anul '40, intre anii '18 si '40".

Voronin s-a plans de faptul ca Romania acorda fortat cetatenie romana cetatenilor Republicii Moldova: "Amintiti-va cati ne-au vizitat ei cand cu "Podul de flori" - Doamne fereste!, Doamne fereste! A fost o adevarata invazie! Acum, pentru obtinerea acestor vize, romanii ii tarasc pe moldoveni cu de-a sila sa le acorde cetatenia romana, si nu se intampla nimic!"

Reamintim ca, pe 2 martie, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca procedura de redobandire a cetateniei romane va fi simplificata, dar a refuzat sa dea detalii suplimentare spunand ca in curand textul proiectului legii de modificare va fi afisat pe internet.

Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si

^www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-03&id=216893^

^www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-01&id=216787^

REACTII LA CALD

Margarita GEICA, redactor sef adjunct:

''Autoritatile de la Chisinau n-au avut nici o problema sa primeasca cu bratele deschise delegatia asa-zisilor moldoveni din Romania, care se simteau persecutati ca nu pot manca parjoale din cauza chiftelelor. Comunicatul Guvernului moldovean nu face altceva decat sa vina in tromba interviului acordat sambata de presedintele Voronin. Si sa repete spusele ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care deplangea faptul ca Moscova este acuzata ca foloseste acordarea cetateniei pentru compromiterea statalitatii Georgiei, dar nimeni nu ia masuri privitoare la situatia din Republica Moldova''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=329&data=2007-03-13