< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - joi, 7 februarie 2008

CRONICA DE FILM - Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street

(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)

Distributia: Johnny Depp, Helena Bonham Carter

Montaj: Chris Lebenzon

Imagine: Dariusz Wolski

Regia: Tim Burton

Filme lui Tim Burton par realizate in familie. In cea mai recenta creatie a sa, "Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street", sunt distribuiti in rolurile principale Johnny Depp si Helena Bonham Carter, doi actori pe care regizorul american ii alege frecvent pentru a da viata personajelor sale. Helena Bonham Carter este chiar sotia lui Tim Burton si, din 2000 incoace, a jucat in cinci productii marca Burton. Cat despre Johnny Depp, aceasta este la a sasea colaborare cu creatorul lui Edward Maini-de-foarfeca.

Se pare ca constanta in utilizarea acelorasi actori place publicului, fiindca tot ce a realizat Tim Burton in ultimii ani a avut un mare succes de casa. "Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street" nu face exceptie de la regula.

Sweeney Todd a devenit un personaj de legenda a lumii anglo saxone. Incepand cu secolul al XIX-lea circula diferite variante ale povestii barbierului criminal. Regizorul american a ales sa aduca pe ecran musicalul din 1979 ce a avut un mare succes pe Broadway. In acest basm modern, Benjamin Barker este unul dintre cei mai buni barbieri ai Londrei. Norocul sau se schimba in momentul in care judecatorul Turpin se indragosteste de frumoasa sotie a lui Benjamin. Barbierul nostru este condamnat la munca silnica in Australia, in urma unui proces fabricat. Dupa 15 ani, Benjamin Barker se intoarce in Londra dornic de razbunare. Pentru a-si atinge scopurile el isi schimba numele in Sweeney Todd.

Multe din elementele care l-au facut celebru pe Tim Burton sunt prezente si in acest film. Avem acea atmosfera gotica, in culori sumbre, si actori imbracati in haine artistic ponosite. Din pacate lipseste acel element care dadea identitate filmelor regizorului. Umorul negru era cel care facea ca peliculele lui Burton sa depaseasca limita stramta a vreunui gen anume.

Odata cu Sweeney Todd, Tim Burton exploreaza un alt univers. Cum nici Helena Bonham Carter, nici Johnny Depp nu au mari calitati vocale s-a optat pentru un fel de teatru cantat ce se apropie mai mult de opereta. Modul in care actorii interpreteaza partiturile lor e de un umor voluntar, dar care este repede "inabusit" de multele scenele sangeroase ale filmului. Singurul personaj comic este cel interpretat de Sacha Baron Cohen, creatorul lui Borat, dar el apare prea putin ca sa schimbe directia povestii.

Filmografie regizor Tim Burton:

Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street (2007)

Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street

Charlie si Fabrica de Ciocolata (2005)

Charlie and the Chocolate Factory

Mireasa Moarta (2005)

Corpse Bride

Pestele cel Mare (2003)

Big Fish

Planeta Maimutelor (2001)

Planet of the Apes

Legenda calaretului fara cap (1999)

Sleepy Hollow

Atacul martienilor! (1996)

Mars Attacks!

Ed Wood (1994)

Ed Wood

Batman revine (1992)

Batman Returns (Batman 2)

Edward Maini-de-foarfeca (1990)

Edward Scissorhands

Batman (1989)

Batman

Beetlejuice (1988)

Beetlejuice

Aventurile lui Pee-Wee (1985)

Pee-weei's Big Adventure

Frankenweenie (1984)

Frankenweenie

Vincent (1982)

Vincent

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3279&data=2008-02-07