< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 7 iulie 2009

CCR a declarat constitutionale litigiile deschise de angajatii Petrom impotriva companiei

Litigiile de munca deschise de fostii angajati ai Petrom impotriva companiei sunt in conformitate cu legea fundamentala, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) respingand, marti, o exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatii Petrom, transmite NewsIn.

Luni, reprezentantii Petrom declarau, pentru NewsIn, ca societatea "e implicata in litigii demarate de mai multi fosti si actuali salariati, avand ca baza interpretarea diferita a unor clauze din Contractul Colectiv de Munca privind acordarea unor bonusuri''. Marti, judecatorii CCR au decis ca este constitutionala prevederea din articolul 298, alineatul 2, din Legea nr. 53/2003, unde este specificat ca de la intrarea in vigoare in 2003 a noului Cod al Muncii "orice alte dispozitii contrare se abroga''.

"Situatia curenta este generata de reflectarea in Contractul Colectiv de Munca, intr-un limbaj interpretabil, a unor masuri care au fost luate cu mai multi ani inainte de privatizarea companiei'', explica oficialii Petrom, subliniind ca platile catre angajati au fost efectuate la momentul convenit intre Petrom si partenerul social.

Reprezentantii companiei, membra a grupului austriac OMV, au tinut sa mentioneze ca o serie de bonusuri, prime si indexari au fost introduse in salariul de baza si ulterior, au fost succesiv indexate, cu majorarile anuale aferente. "In acelasi an, pe baza unor instructiuni elaborate de Ministerul Muncii si la indicatiile unor institutii internationale, la nivelul unui grup de companii, s-a incercat simplificarea modului de salarizare. Aceasta initiativa s-a reflectat si asupra Petrom'', au mai precizat oficialii Petrom.

A.I.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32682&data=2009-07-07