< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 7 iulie 2009

UPDATE 15:00 Curtea Constitutionala: Ordonanta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte CSAT este neconstitutionala

Mircea Geoana a declarat, marti, ca decizia Curtii Constitutionale trebuie respectata, indiferent de forma ei. ''Nu sunt genul de om care sa iau decizii pe anticipatii educate sau informate. Din punctul meu de vedere, ideea de a coopta conducerea Senatului in decizii de politica externa este buna, nu o abandonez. Cu privire la forma, mai trebuie studiat. Decizia Curtii trebuie respectata. Nu vreau sa acuz pe cineva de rea-credinta''.

Curtea Constitutionala a admis, marti, sesizarea PNL si a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT, adoptata, pe 4 mai, de Senat, relateaza NewsIn.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala, ca urmare a incalcarii normelor constitutionale privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta, se arata intr-un comunicat al CCR.

Prin Ordonanta 224/2008, presedintele Senatului a obtinut functia de vicepresedinte al CSAT. Intre timp, insa, Geoana a anuntat ca se retrage din CSAT, acuzand ca presedintele Basescu politizeaza armata. Seful PSD a cerut si modificarea protocolului coalitiei de guvernamant, care prevede obtinerea functiei de vicepresedinte al CSAT de catre presedintele Senatului.

Sesizarea a fost depusa pe 12 mai, iar liberalii sustin ca ordonanta de urgenta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT, adoptata, pe 4 mai, de Senat, este neconstitutionala pe motiv ca afecteaza regimul uneia dintre institutiile fundamentale ale statului.

Liberalul George Scutaru a anuntat, pe 5 mai, ca PNL a strans numarul necesar de semnaturi si a definitivat textul unei sesizari catre Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea Ordonantei, liberalii intarziind depunerea efectiva doar pentru ca au asteaptat ca legea sa fie semnata de presedintele Camerei Deputatilor, pentru a se declansa termenul regulamentar de depunere a sesizarilor catre Curtea Constitutionala.

PNL considera ca ordonanta care il transforma pe presedintele Senatului in vicepresedinte al CSAT este "aberanta" si menita sa dea satisfactie unei singure persoane, Mircea Geoana. De asemenea, liberalii considera ca Ordonanta incalca principiul separatiilor puterilor in stat, avand in vedere ca textul fundamental stabileste clar natura juridica a CSAT, autoritate a administratiei publice centrale, autonoma fata de Guvern, prezidata de presedintele Romaniei si supusa controlului Parlamentar. Devenind membru al CSAT, presedintele Senatului devine si co-participant la deciziile Consiliului, dar si cenzor al acestora, din calitatea sa de lider al Parlamentului. "Prin aceasta modificare, rolul fundamental ce revine Parlamentului in cadrul democratiei constitutionale in conformitate cu principiul separatiei si echilibrul puterilor este puternic diminuat", se arata in textul sesizarii.

Liberalii demonteaza si principiul enuntat in expunerea de motive a Ordonantei, potrivit careia prezenta presedintelui Senatului in CSAT reflecta importanta acestui for, avand in vedere ca liderul Camerei superioare a Parlamentului este al doilea om in stat si cel care detine interimatul functiei de presedinte al Romaniei si, implicit, si sefia CSAT. PNL sustine ca articolul 98 din Constitutie, care prevede ca presedintele Senatului detine interimatul functiei de presedinte al Romaniei daca seful statului se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, nu justifica includerea acestuia in CSAT. Chiuariu a aratat ca articolul din textul fundamental stabileste o norma cu caracter de exceptie, iar functiile de presedinte al Romaniei si presedinte al Senatului nu se pot cumula. De asemenea, acest principiu constitutional nu stabileste ca presedintele Senatului are un statut superior presedintelui Camerei Deputatilor.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32665&data=2009-07-07