< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 7 iulie 2009

Papa Benedict al XVI-lea cere infiintarea unei Autoritati politice mondiale

Sub pretextul gestionarii crizei mondiale, Suveranul Pontif doreste "un grad superior de organizatie la scara internationala, pentru gestionarea globalizarii".

Papa Benedict al XVI-lea a cerut crearea unei "autoritati politice mondiale" care sa se ocupe de asanarea economiilor lovite de criza si sa previna dezechilibre inca si mai mari, in prima sa enciclica sociala publicata marti, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Pentru gestionarea economiei mondiale, pentru asanarea economiilor lovite de criza, pentru prevenirea agravarii crizei si a adancirii dezechilibrelor, este urgenta infiintarea unei reale Autoritati politice mondiale", afirma Papa in textul de 150 de pagini intitulat "Caritas in veritate", ce trece in revista ansamblul problemelor ridicate de societatea actuala.

Acest organism, care ar constitui "un grad superior de organizatie la scara internationala, pentru gestionarea globalizarii", ar trebui "sa procedeze la o dezirabila dezarmare integrala, la asigurarea securitatii alimentare, la protejarea mediului si la reglarea fluxurilor migratorii", a adaugat papa Benedict al XVI-lea in comunicatul sau catre episcopi si, prin intermediul lor, catre toti catolicii.

Suveranul Pontif considera ca Autoritatea si activitatile ei "va trebui sa fie reglementate prin legi (internationale) si sa fie conforme de o maniera coerenta cu principiile ajutorarii si solidaritatii". Autoritatea "trebuie sa fie subordonata realizarii binelui comun", "sa fie recunoscuta de toata lumea si sa se bucure de putere efectiva pentru a fi in masura sa ofere fiecaruia securitate, respect, justitie si drepturi".

Autoritatea va detine de asemenea "capacitatea de a face sa-i fie respectate deciziile de catre diferitele parti", la fel ca "masurile coordonate adoptate de catre diverse forumuri internationale".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32664&data=2009-07-07