< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - joi, 7 februarie 2008

Tinerii fac exces de cafea, tutun sau bauturi energizante combinate cu medicamente

Sesiunea ii baga pe studenti in spital

15 studente din Iasi au fost transportate la Spitalul de Urgenta Sf. Ioan cu afectiuni cardiace si neurologice, cauzate de consumul excesiv de cafea si tutun, dar si de consumul de energizante combinate cu medicamente.

Se stie ca sesiunea este perioada cea mai stresanta din viata de student, mai ales daca in timpul semestrului tinerii nu acorda prea mult timp invatatului. Pentru ca examenele bat la usa unul dupa altul, multi dintre ei se indoapa cu cafea si nicotina pentru a alunga somnul si pentru a da gata materia in timp record. La Iasi, din cauza abuzului de cafea si tutun, in ultimele zile, 15 studente au fost transportate la Spitalul de Urgente Sf. Ioan. Medicii sunt obisnuiti deja ca in perioada sesiunii sa aiba astfel de pacienti, deoarece studentii, pe fondul oboselii, al consumului exagerat de cafea si nicotina, ajung la spital cu afectiuni cardiace si neurologice. In plus, ei consuma in exces si bauturi energizante pe care le combina cu diverse medicamente, dar reteta nu le aduce decat chinuri. Ei ajung in cele din urma la spital si-si asigura o restanta in toamna. Medicii le recomanda studentilor mare prudenta in utilizarea medicamentelor sau a energizantelor si ii sfatuiesc sa adopte un regim sanatos de viata. Chiar cu riscul unor restante. Ceea ce nu stiu studentii este ca a bea cafea in cantitati imense nu ajuta decat la alungarea somnului, neavand nici un efect asupra performantelor intelectuale.

"Pe fondul oboselii, al unei alimentatii necorespunzatoare, al abuzului de cafea si nicotina, studentii ajung la spital cu afectiuni cardiace, neurologice, patologie digestiva, vertij (n.r. - ameteala). Am avut 15 studente care au necesitat ingrijiri medicale tocmai din aceste cauze. Este perioada de sesiune si studentii incearca prin orice mijloace sa alunge somnul pentru a avea cat mai mult timp pentru invatat. Recomandam studentilor sa se alimenteze corespunzator si cateva ore pe noapte sa le acorde si somnului. Organismul are nevoie si de odihna", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgenta SF. Ioan din Iasi.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3265&data=2008-02-07