< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 7 iulie 2009

Washingtonul spune c nu d nici o aprobare Israelului pentru a ataca Iranul, dar nici nu ii va dicta aciunile

Administraia Obama a incercat s tempereze luni interpretrile potrivit crora Washingtonul va da Israelului aprobare pentru a ataca Iranul, relateaz AFP, citata de NewsIn.

Un purttor de cuvant al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a respins luni ideea c vicepreedintele american ar fi dat aprobarea Israelului pentru a ataca Iranul. "Cu siguran nu vom da vreo aprobare pentru vreo aciune militar", a spus Kelly, repetand doar c, in declaraiile sale, Biden a insistat c Israelul este "o naiune suveran" cu dreptul de a lua deciziile militare pe care le dorete.

"Nu-i vom dicta Israelului aciunile", a spus Kelly. "Suntem astfel angajai pe lang Israel pentru sigurana sa i imprtim ingrijorarea sa cu privire la programul nuclear iranian", a mai spus purttorul de cuvint.

Preedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a spus luni c ara sa va invinovi Statele Unite pentru orice eventual atac israelian impotriva Iranului i a spus c riposta va fi "dureroas". El a reacionat la declaraiile de duminic ale vicepreedintelui american Joe Biden, care a spus c SUA nu vor dicta Israelului conduita in ceea ce privete ambiiile nucleare iraniene.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32633&data=2009-07-07