< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 7 iulie 2009

Parlamentul croat a investit pentru prima data o femeie la conducerea Guvernului

Croatia a investit luni, pentru prima data de la independenta din 1991, o femeie la conducerea Guvernului, pe Jadranka Kosor, care a promis sa depaseasca blocajul impus de Slovenia in negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP, potrivit NewsIn. Parlamentul croat a aprobat investirea cu 83 voturi pentru si 45 impotriva.

Aleasa sambata la conducerea partidului HDZ, conservator, la putere, Kosor, in varsta de 56 de ani, fosta jurnalista, a insistst in discursul sau pe blocajul impus din decembrie de Slovenia negocierilor croate de aderare la UE, din cauza unui diferend frontalier, si a promis reluarea rapida a negocierilor. Kosor s-a declarat convinsa ca negocierile vor fi deblocate si procesul se va incheia anul acesta.

Kosor a fost desemnata vineri premier de catre presedinte, dupa ce Ivo Sanader a anuntat, in mod surprinzator, ca demisioneaza si se retrage din viata politica. El mai avea doi ani de mandat. La fel ca predecesorul ei in functie, Kosor a subliniat responsabilitatea ce revine Bruxellesului pentru iesirea din impas. "Vreau sa le spun prietenilor europeni ca ne vom face partea noastra de munca si ca resposabilitatea istorica pentru rezolvarea diferendului este acum pe umerii lor", a subliniat ea.

Noul Guvern are 20 de membri si a fost format un nou minister, cel al Administratiei publice, precum si functii de ministru fara portofoliu. Kosor a mai promis sa gaseasca mijloace pentrru "consolidarea stabilitatii macroeconomice si pentru revenirea la cresterea economica". Opozitia de stanga si-a exprimat indoieli legate de capacitatea lui Kosor de a redresa tara si a calificat demisia lui Sanader drept "un act de lasitate".

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32627&data=2009-07-07