< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 4 iulie 2009

Medvedev condiioneaz acordul pentru reducerea armelor nucleare de un compromis privind scutul

Statele Unite trebuie s fac un compromis in privina planurilor pentru instalarea unui scut antirachet in Europa, dac vor s ajung la un acord pentru reducerea focoaselor nucleare, a declarat preedintele rus Dmitri Medvedev intr-un interviu difuzat duminic, informeaz Reuters, citata de NewsIn.

Preedintele Barack Obama este ateptat luni la Moscova i va discuta cu omologul su rus despre modalitile prin care poate fi inlocuit Tratatul pentru reducerea armelor strategice (START I), care dateaz din 1991 i expir la 5 decembrie.

Rusia spune c o inelegere in privina START este posibil, dar leag orice acord de planurile Washingtonului de a desfura un sistem antirachet in Europa, in care Moscova vede o ameninare la adresa securitii sale naionale.

"Noi considerm c aceste chestiuni sunt interconectate", a declarat Medvedev intr-un interviu acordat presei italiene, care a fost difuzat duminic de televiziunea rus de stat. Medvedev a afirmat c administraia Obama este gata s discute despre aprarea antirachet, dar este nevoie de un compromis pentru a avansa in discuiile privind inlocuirea tratatului START.

Washingtonul spune c nu a luat inc o decizie final in ceeace privete aprarea antirachet.

"Este suficient s se dea dovad de reinere i s se manifeste o disponibilitate de a face compromisuri. i apoi putem cdea de acord asupra bazei pentru o nou inelegere pentru START, iar in acelai timp ne putem pune de acord asupra modalitii in care putem face s avanseze i aprarea antirachet", a declarat Medvedev.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32474&data=2009-07-04