< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 3 iulie 2009

Cresterea brusca a pretului petrolului din aceasta saptamana, inflamata de escrocheria unui broker

Bokerii par sa ramana, in continuare, jucatori acerbi pe bursele mari, parte din breasla avand predilectie pentru specularea pretului petrolului prin tranzactionarea fara autorizatie a unor volume substantiale de contracte futures (contract ce se negociaza si se incheie pe piata bursiera in cadrul caruia pretul se reactualizeaza zilnic prin asa zisa "marcare la piata" - marketing to market, operatiune de care se ocupa agentia de brokeraj si casa de compensatie financiara globala) detinute de PVM, cea mai mare companie de brokeraj petrolier, informeaza Wall Street Journal citat de Hotnews.ro.

Cand escrocheria a fost descoperita, pozitiile au fost inchise.

Surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal, afirma ca un broker al PVM a cumparat intre 7 si 10 milioane de barili de petrol Brent, marti dimineata, in 30 iunie. Imediat pretul petrolului a urcat cu aproape doi dolari si a atins cea mai mare cotatie din ultimele opt luni: 73,50 dolari.

Potrivit unui comunicat al companiei, in urma acestor tranzactii, PVM a inregistrat o pierdere in valoare de aproape 10 milioane dolari.

A.I.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32432&data=2009-07-03