< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 3 iulie 2009

Adunarea Parlamentara a OSCE a provocat furia Moscovei condamnand in mod egal nazismul si stalinismul intr-o rezolutie

Adunarea Parlamentara a OSCE a provocat furia Moscovei vineri, condamnand, la Vilnius, nazismul si stalinismul, intr-o rezolutie a carei adoptare a fost boicotata de delegatia rusa, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

Parlamentarii OSCE au adoptat cu o ampla majoritate acest text propus de Lituania si Slovenia, doua foste state comuniste.

Delegatia Rusiei, stat care se opune oricarei tentative de a pune pe acelasi plan regimul lui Hitler si cel al lui Stalin, a boicotat ultima zi a unei sesiuni de o saptamana, dupa ce a incercat, fara succes, sa obtina retragerea textului.

"Adoptarea acestei rezolutii inseamna ca o alianta de 56 de tari a condamnat stalinismul, ceea ce este crucial", a spus parlamentarul lituanian Vilija Aleknaite-Abramikiene, care a participat la redactarea textului. Dintre cei 320 de deputati ai Adunarii Parlamentare a OSCE, numai opt au votat impotriva, iar patru s-au obtinut.

Rezolutia noteaza ca "in secolul XX, tarile europene au cunoscut doua mari regimuri totalitariste, adica nazismul si stalinismul, care au dus la genocide, incalcarea drepturilor omului si libertati fundamentale, crime de razboi, precum si crime impotriva umanitatii".

OSCE "reconfirma rezistenta sa comuna fata de orice regim totalitarist, indiferent de fundamentul sau ideologic", potrivit textului.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32431&data=2009-07-03