< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - vineri, 3 iulie 2009

UPDATE- 17.14 Republica Moldova: Rezultatele expertizei efectuate de un medic din strainatate arata ca Valeriu Boboc a murit din cauza loviturilor

Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat vineri fondul "Aprilie 2009", informeaza Jurnal de Chisinau. Fondul este destinat victimelor torturii si violentelor din aprilie.

Cauzele decesului tanarului Valeriu Boboc, de 23 de ani, in urma protestelor anticomuniste de la Chisinau din 7 aprilie revin in atentia opiniei publice, dupa ce joi un oficial a recunoscut ca rezultatele expertizei efectuate de un medic din strainatate arata ca acesta a murit din cauza loviturilor, informeaza Agerpres.

Joi, presedintele comisiei de investigare a cauzelor protestelor, Vladimir Turcan, a anuntat ca expertiza repetata efectuata de medicul de la Londra arata ca Valeriu Boboc a decedat in urma unor lovituri la cap si in regiunea inimii. El a precizat insa ca nu exista nici o dovada ca acestea ar fi fost provocate de politisti.

Tanarul a decedat in urma unei lovituri puternice la cap, care ar fi fost aplicata cu patul unei arme, a declarat vineri liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care spune ca a discutat cu medicul legist.

Dorin Chirtoaca, Primarul Chisinaului si vicepresedinte al Partidului Liberal, a cerut vineri, demisia presedintelui, prim-ministrului, ministrului de Interne, ministrului Sanatatii, a presedintelui comisiei speciale si a procurorului general pentru "crimele si torturile comise dupa 6-7 aprilie" si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate.

"Incep sa dispara minciunile si intr-un final va aparea adevarul", a mai spus Chirtoaca.

Si primaria Chisinau condamna printr-o declaratie emisa vineri "actiunile represive, de o cruzime fara precedent, teroarea, violenta si intimidarile la care s-au dedat structurile de forta impotriva cetatenilor", facand referire la ultimele detalii privind cauzele decesului lui Valeriu Boboc.

Valeriu Boboc a fost gasit mort in noaptea de 7 spre 8 aprilie. Mai multi martori sustineau ca a fost omorat in bataie de politisti, lucru negat cu vehementa de autoritati.

Procuratura generala a anuntat ca "tanarul a suferit o intoxicatie cu o substanta deocamdata necunoscuta". Avocatul familiei Boboc a cerut efectuarea unei investigatii internationale, iar corpul tanarului a fost exhumat la mijlocul lunii iunie.

Opozitia de la Chisinau atrage atentia asupra a inca trei tineri care au fost gasiti morti in circumstante suspecte in zilele de dupa 7 aprilie si cere investigarea minutioasa si a acestor cazuri.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat vineri fondul "Aprilie 2009".

Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat vineri fondul "Aprilie 2009", informeaza Jurnal de Chisinau. Fondul este destinat victimelor torturii si violentelor din aprilie.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca "fondul va fi administrat de un consiliu de administrare care va intruni si tineri care au avut de suferit de pe urma actiunilor din 7 aprilie". Sursele financiare vor fi destinate pentru asistenta juridica sau psihologica familiilor care au copii maltratati, in special familiile care i-au pierdut dupa proteste, a mai informat politicianul.

Chiar vineri primele sume au fost repartizate victimelor protestelor violente din 7 aprilie. Vineri dimineata, familia Boboc a primit 30 de mii de lei din fondul "Aprilie 2009", iar alte trei familii ale caror copii au decedat dupa 7 aprilie vor primi cate 10 mii de lei.

In acelasi timp, liderul liberal-democratilor afirma ca mai multi tineri au fost exmatriculati de la institutiile de invatamant doar pentru ca au participat la protestele din aprilie. "Le vom oferi acestor tineri asistenta juridica, pentru ca este inadmisibil sa fie exmatriculati din aceste motive", a declarat Vlad Filat.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32410&data=2009-07-03