< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 3 iulie 2009

Obama il consider pe Putin invechit i ii cere s renune la atitudinea de Rzboi Rece

UPDATE: Se anunta o intalnire cu scantei - Putin ii raspunde lui Obama: "Noi nu stim sa stam cracanati"

Barack Obama: "Cred c Putin este cu un picior in felul invechit de a lucra i cu un picior in cel nou"

"Noi nu stim sa stam cracanati, noi stam ferm pe picioare si privim mereu spre viitor", i-a replicat Vladimir Putin lui Barack Obama, care afirmase anterior ca premierul rus este "cu un picior in trecut si cu altul in prezent".

"Este una din trasaturile Rusiei. Rusia si-a permis intotdeauna sa mearga inainte si sa se intareasca. Asa va fi si pe viitor, nu am nici o indoiala", a spus el.

"Daca am sta cu un picior in trecut, cu altul inainte, stiti, e o vorba pe la noi, nu foarte literara - nu stim sa stam cracanati, stam ferm pe picioare", a explicat Putin, citat de ITAR-TASS, citata de HotNews.ro.

10.42: Preedintele american Barack Obama i-a cerut premierului rus Vladimir Putin s renune la atitudinea de Rzboi Rece, care este invechit, i s urmeze exemplul efului statului, Dmitri Medvedev, relateaz cotidianul britanic Times, citat de NewsIn.

"Este important ca, in timp ce progresm alturi de preedintele Medvedev, Putin s ineleag c abordarea din timpul Rzboiului Rece fa de relaiile americano-ruse este depit, c este timpul s avanseze intr-o direcie diferit", a spus Obama.

"Cred c Medvedev inelege acest lucru. Cred c Putin este cu un picior in felul invechit de a lucra i cu un picior in cel nou, iar in msura in care vom reui s il convingem pe el i poporul rus c Statele Unite nu caut o relaie antagonistic, ci vrea cooperare in (domenii precum - n.red.) neproliferarea nuclear, lupta impotriva terorismului, problemele energetice, vom avea un partener mai puternic in ansamblu", a adugat liderul de la Casa Alb.

Preedintele american a salutat o poziie mai ferm din partea omologului su rus fa de Coreea de Nord i de Iran - ameninri in legtur cu care administraia Bush a prut incapabil s conving Moscova.

Intrebat de ce se va intalni cu Putin in timpul vizitei sale la Moscova, din perioada 6-8 iulie, Obama a subliniat c fostul preedinte "are inc mult influen" i trebuie s aud ce are de spus. Aceste declaraii reprezint o recunoatere a puterii de care dispune in continuare actualul premier, dar i faptul c Obama il privete care pe un om depit.

La Moscova, echipa lui Putin are un punct de vedere diferit asupra intalnirii. Dmitri Pekov a declarat pentru un post de radio din Moscova c Putin "va vrea s ii imprteasc punctele de vedere privind situaia actual a relaiilor dintre Rusia i Statele Unite, inand cont de experina sa privind interacionrile la cel mai inalt nivel" i privind preedinii americani.

Relaia dintre George W. Bush i Putin a inceput bine, preedintele american ludandu-se c i-a vzut sufletul omologului su rus. Relaiile dintre cele dou ri s-au deteriorat, ins, intre timp pan la un nivel care amintete de Rzboiul Rece.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32357&data=2009-07-03