< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 15 iunie 2009

BCE: Sistemele financiare din zona euro ar putea fi afectate de o noua eroziune a capitalului si de scaderea increderii

Deprecierea activelor detinute de bancile din zona euro ar putea urca pana la 283 de miliarde de dolari in 2009 si 2010.

Zona euro ar putea fi afectata de o depreciere a activelor, precum si de scaderea nivelului de incredere, se arata in analiza bianuala realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) remisa luni ZIUA Online.

"Multe dintre riscurile inregistrate in zona euro cu privire la stabilitatea financiara ce au fost identificate in decembrie 2008 s-au cristalizat. (...) Contractia activitatii economice si reducerea perspectivelor de crestere au condus la erodarea valorii de piata pentru o gama larga de active", se arata in documentul citat.

"Grupurile bancare mari si complexe (LCBGs) din zona euro au raspuns provocarilor mediului macroeconomic prin eforturi sustinute pentru a reduce riscurile din balantele bancilor, altminteri acestea au fost impiedicate de lipsa lichiditatilor si conditiile dificile care au caracterizat multe dintre pietele financiare. Ajustarile din balanta au prilejuit un feedback advers cu privire la pretul activelor de pe piata si asupra rolului de intermendiar al bancilor. Mai mult, cresterea semnalelor privind aceste efecte au condus la crearea unei bucle intre economia reala si sectorul financiar a fost in fata unor noi provocari pentru protejarea stabilitatii financiare", mai precizeaza analistii.

"Privind inainte, este o ingrijorare ca multe riscuri se pot materializa daca recesiunea la nivel global se dovedeste a fi mai puternica si mai prelungita decat se prognozeaza. In particular, principalele riscuri identificate in sistemele financiare din zona euro includ posibilitatea ca increderea in sistemul financiar sa se deterioreze. De asemenea, exista riscul sa se manifeste eroziuni ale capitalului de baza", se mai arata in analiza bianuala a BCE. Potrivit estimarilor BCE publicate pe site-ul institutiei, valoarea activelor s-ar putea reduce cu 283 de miliarde de dolari in 2009 si 2010, iar activele toxice s-ar putea ridica, pana la finele lui 2010, pana la 218 miliarde de dolari.

De asemenea, expertii bancii europene apreciaza ca aversiunea globala de risc va pune presiune asupra monedelor din Europa emergenta in conditiile in care creditele in valuta sunt foarte populare in aceasta zona, cu precadere in statele Baltice, Romania, Ungaria si Polonia.

Andreea IORDACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=30730&data=2009-06-15